Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia poate renunța la acordul cu cereale la Marea Neagră dacă cerințele sale nu sunt îndeplinite. Acordul urmează să expire luni.
„Ca una dintre opțiuni, să nu începem cu prelungirea și apoi cu îndeplinirea promisiunilor, ci mai întâi cu îndeplinirea promisiunilor și apoi participarea noastră. Ceea ce vreau să spun este că ne putem suspenda participarea la acest acord și dacă toată lumea spune încă o dată că toate promisiunile făcute față de noi se vor îndeplini, ei bine, lăsați-le să îndeplinească aceste promisiuni și ne vom alătura imediat din nou acestui acord”, a spus el în timpul unui interviu la camera de filmat cu jurnalistul Pavel Zarubin.
O cerere cheie a Rusiei a fost de a permite accesul la mecanismele internaționale de plăți
O cerere cheie a Rusiei a fost de a permite accesul la mecanismele internaționale de plăți în prezent în afara limitelor băncilor ruse, ca parte a unui regim internațional de sancțiuni.
„Nici un punct legat de faptul că există interese ale Federației Ruse nu a fost îndeplinit. În ciuda acestui fapt, am extins în mod voluntar această înțelegere de multe ori. Ei bine, ascultă, este suficient până la urmă”, a spus Putin.
Propuneri de extindere
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a trimis o scrisoare lui Putin săptămâna aceasta, subliniind o propunere de a menține acordul în viață.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat reporterilor că obiectivul acestei propuneri este de a „înlătura obstacolele care afectează tranzacțiile financiare prin intermediul băncii agricole ruse, o preocupare majoră exprimată de Federația Rusă, și, în același timp, să permită fluxul continuu de cereale ucrainene prin Marea Neagră. „
Ministerul rus de Externe a respins anterior o formulă care ar crea o filială a unei bănci ruse căreia i s-ar putea apoi să se conecteze cu sistemul financiar internațional.
Acordul cu cereale la Marea Neagră a fost elaborat de Turcia și ONU
Acordul cu cereale la Marea Neagră, care a fost elaborat de Turcia și ONU, permite ca grâul ucrainean și alte culturi să fie livrate pe piețele internaționale prin coridoare securizate. Deși ofertele globale nu sunt la fel de strânse ca anul trecut, comercianții spun că prețurile ar crește dacă afacerea nu este reînnoită.
Există rute alternative pentru exporturile ucrainene de cereale și semințe oleaginoase pe calea ferată prin Europa de Est, dar acestea nu pot face față cu ușurință volumului pe care Ucraina dorește să-l exporte, potrivit CNN.