Prima pagină » Actualitate » Rusia ar fi de vină pentru preţurile ridicate la energie, susţine ministrul Economiei, Virgil Popescu
Rusia ar fi de vină pentru preţurile ridicate la energie, susţine ministrul Economiei, Virgil Popescu

Rusia ar fi de vină pentru preţurile ridicate la energie, susţine ministrul Economiei, Virgil Popescu

17 sept. 2021, 10:25,
în Actualitate

Virgil Popescu lansează un atac dur la adresa Rusiei despre care spune că este principalul actor în scumpirea energiei. Ministrul Energiei menţionează faptul că preţurile vor scădea la un moment dat.

Virgil Popescu a vorbit şi despre legea protecţiei consumatorului vulnerabil despre care a spus că va fi aplicată la milioane de persoane.

Rusia este de vină pentru scumpirea energiei, susţine Virgil Popescu

Într-o intervenţie la un post de televiziune, Virgil Popescu susţine că Rusia este de vină pentru situaţia preturilor la energie din Europa. De altfel, scumpirea gazelor naturale este indusă de Rusia și Gazprom, menţionează ministrul:

„Premierul spunea că asta e piaţa și așa e, prețurile cresc și scad. O să avem și parte de scăderi cel puțin la prețurile gazelor naturale, când va circula gaz pe Nord Stream. A spus că creșterea prețului la gaze naturale e cumva indusă de Rusia și Gazprom.

Declaraţiile ministrului vin la câteva săptămâni după un raport care a fost publicat şi care arăta faptul că România este din ce în ce mai dependentă de Gazprom. Raportul arăta o creștere considerabilă a importului de gaze naturale din Rusia.

Piața din Asia poate fi responsabilă de situaţia din Europa

Pe de altă parte, ministrul a transmis faptul că Europa suferă după ce Rusia a redirecţionat o parte din cantităţile de gaze către piața din Asia. În acest fel, Europa de Vest are rezerve foarte mici:

La gaze vorbim de fluctuații dictate de piață, de restrângerea tranzitului prin Ucraina, redirecționare către Asia a unor mari cantităţi de gaze, vorbim de rezerve foarte mici în depozitele din Europa de Vest și, dacă vorbim de condițiile din piață, de o creștere abruptă a cererii de gaze și energie în economia mondială”, a declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.

Milioane de români vor beneficia de legea protecţiei consumatorului vulnerabil, susține ministrul Energiei

Pe de altă parte, ministrul Energiei a menţionat faptul că, odată promulgată, legea va ajuta peste 1 milion de români care nu sunt vulnerabili şi peste 65% din populația României:

Referitor la Legea consumatorului vulnerabil, e promulgată și intră în vigoare pentru 1,25 milioane de persoane, iar, complementar, pentru cei care nu sunt vulnerabili, dar au consum mediu în anumite tranșe – sunt aproape 5,2 milioane de gospodării (la energie) și 2,3 milioane la gaze – venim cu o altă compensare, subvenție în factură, așa încât în această iarnă și vreme tulbure de prețuri să protejăm românii.

Numărul total de consumatori (de energie), de gospodării e de 8,8 milioane, vorbim de vreo 65% din numărul total de gospodării, populația României. La gaze, din 3,6 milioane, vorbim de 2,3 milioane de gospodării. a conchis ministrul Energiei.

Pe de altă parte, ministrul Energiei a afirmat faptul că România nu poate aplica o plafonare a prețului la gaze naturale sau energie electrică. De altfel, ministrul a mai menționat faptul că Spania nu a plafonat prețurile ci doar a intervenit cu subvenții la facturile spaniolilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`