Prima pagină » Actualitate » Rusia, amenințare directă la adresa României: „Se dorește crearea noii Românii Mari”. MAE a reacționat imediat
Rusia, amenințare directă la adresa României: „Se dorește crearea noii Românii Mari”. MAE a reacționat imediat

Rusia, amenințare directă la adresa României: „Se dorește crearea noii Românii Mari”. MAE a reacționat imediat

26 iun. 2022, 16:20,
în Actualitate

Fostul președinte al Rusiei și principalul propagandist al lui Putin, Dimitri Medvedev, a lansat amenințări halucinante la adresa României, după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea în Uniunea Europeană, alături de Ucraina. Oficialul rus susține că Moldova este împinsă de la spate de liderii de la București, care ar dori refacerea României Mari.

Acesta a ținut să avertizeze țara noastră, afirmând că Rusia nu va sta cu mâinile în sân, deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.

„Moldova se află într-o coadă lungă, care durează de zeci de ani, pentru a adera la UE. Bună scăpare! Dar cineva vrea mai repede. De aceea, devine mult mai actuală cealaltă cale de obținere a statutului de membru al Uniunii Europene: crearea noii Românii Mari.

Prima ședință comună din istorie a parlamentelor moldovean și român s-a încheiat cu deputații dansând și ținându-se de mână. Arăta foarte amuzant. Dar consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”, avertizează oficialul rus”, a declarat fostul președinte rus, Dmitri Medvedev.

Medvedev susține că liderii de la București, instigați de „integratorii” de la Bruxelles,

„nu pot fi deranjați de ideea recreării proiectului României Mari îngropat de Armata Roșie în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

În ultima vreme, aceștia își intensifică în mod deschis eforturile multiforme de absorbție „legală” a Republicii Moldova.

Iar din partea Bucureștiului, nici măcar nu se pune problema unificării „popoarelor frățești” într-o entitate statală. Autoritățile române percep cu aroganță spațiul dintre Nistru și Prut ca fiind provincia lor „temporar separată”.

Nu este de mirare că mai mult de jumătate din societatea moldovenească respinge categoric anschluss-ul impus din exterior.

Majoritatea absolută a locuitorilor din Transnistria nu doresc să vadă drapelul românesc, care este ferm asociat cu durerea și suferința din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, a mai spus Medvedev.

Reacția MAE, la scurt timp de la afirmațiile oficialului rus 

La scurt timp de la amenințările lansate de propagandistul lui Putin, MAE a transmis un comunicat de presă, prin care susține că declarațiile rușilor sunt nimic altceva decât o „retorică falsă cu care ne-am obișnuit deja”.

„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi. Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, arată un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *