Prima pagină » International » Rusia amenință Suedia și Finlanda pentru că vor să adere la NATO. Ce ultimatum le-a dat celor două țări scandinave

Rusia amenință Suedia și Finlanda pentru că vor să adere la NATO. Ce ultimatum le-a dat celor două țări scandinave

21 apr. 2022, 11:05,
în International

După ce și-au exprimat intenția de a adera la NATO, Rusia amenință Suedia și Finlanda și susține că vor exista consecințe grave. Astfel, Kremlinul se vede în situația de a reechilibra balanța de putere în regiune, lăsând să se înțeleagă că s-ar putea ajunge la conflict armat. Dintre cele două țări scandinave, doar Finlanda are frontieră terestră cu Rusia, de peste 1300 de kilometri.

În urmă cu aproape două luni, armata lui Vladimir Putin ataca din Ucraina, după ce liderul Volodimir Zelenski a anunțat public că-și dorește ca țara pe care o conduce să adere la Uniunea Europeană și la NATO. De atunci, pe teritoriul țării vecine cu România, zilnic, se duc lupte crâncene, oamenii, civili și militari, mor, unii sunt captivi acolo, alții, milioane la număr, au părăsit țara. Însă referitor la aderarea la Alianța Nord-Atlantică, liderul de la Kremlin a luat în vizor și alte tări care vor să intre în NATO.

Rusia amenință Suedia și Finlanda

Acum, din aceeași dorință, alte două țări au intrat în vizorul lui Vladimir Putin. Suedia și Finlanda sunt țările care au fost avertizate de administrația liderului de la Kremlin cu privire la posibilele evenimente ce ar putea avea loc ca efect al eventualei integrări în Alianţa Nord-Atlantică. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a evocat în mai multe rânduri că aderare la NATO a celor două țări va atrage consecinţe în materie de securitate.

„Noi am emis toate avertismentele, atât public, cât şi prin canale bilaterale. Suedia şi Finlanda cunosc aceste lucruri, nu vor trebui să fie surprinse de nimic, au fost informate despre tot, la ce vor conduce aceste decizii”, a declarat Maria Zaharova.

De altfel, declarațiile acesteia sunt susținute și de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, care a menționat că țara pe care o reprezintă se vede în situația de a „reechilibra situaţia” dacă se ajunge ca Suedia și Finlanda să facă parte din NATO.

„NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare”, a precizat Dmitri Peskov.

Rusia a deplasat tehnică militară la granița cu Norvegia

Reacția Moscovei în ceea ce privește avertismentele trimise către reprezentanții Suediei și ai Finlandei are la bază dorința de a primi garanţii de securitate din partea NATO. Chiar și așa, în ciuda avertismentelor primite, cei aflați la putere în Finlanda au inițiat o dezbatere pe tema oportunității aderării la Alianța Nord-Atlantică. În plus, guvernul și liderii politici din Suedia au declarat că vor lua rapid o decizie pe tema aderării la NATO, chiar dacă acest pas ar putea să îl facă pe Vladimir Putin să instaleze sisteme nucleare în regiunea Mării Baltice.

Dincolo de toate acestea, recent, Rusia a dislocat lansatoare mobile de rachete sol-aer tip Tor-M2DT la numai douăzeci de kilometri de granița cu Norvegia. Aceste rachete pot distruge ținte aeriene cum ar fi avioane, elicoptere, drone și rachete de croazieră. Însă pe lângă acestea, mai este vorba și despre sisteme de apărare de coastă K-300P Bastion-P, care pot distruge de la nave până la grupuri de luptă de portavioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *