Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia amenință că „va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și UE” dacă nu se va relua tranzitul de bunuri către exclava rusă Kaliningrad
Rusia amenință că „va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și UE” dacă nu se va relua tranzitul de bunuri către exclava rusă Kaliningrad

Rusia amenință că „va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și UE” dacă nu se va relua tranzitul de bunuri către exclava rusă Kaliningrad

08 iul. 2022, 19:59,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Rusia a avertizat vineri Lituania și Uniunea Europeană că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă nu se va relua tranzitul unor bunuri către și dinspre exclava rusă Kaliningrad, relatează Reuters.

„Dacă situația nu se stabilizează în următoarele zile, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și a Uniunii Europene”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-un comunicat. „Rezolvarea acestei probleme a durat prea mult timp”, a adăugat ea.

Lituania a interzis tranzitul mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor Uniunii Europene pe teritoriul său către și dinspre exclava baltică. Rusia s-a angajat să riposteze acestei măsuri.

Kaliningrad a fost supusă sancțiunilor privind blocarea transporturilor din Rusia

Kaliningrad, care este înconjurată de țări UE și care se bazează pe căi ferate și șosele prin Lituania pentru aducerea majorității bunurilor, a fost supusă sancțiunilor care blochează unele transporturi din Rusia.

„Cele două părți au convenit că trebuie ajuns la un plan care să nu încalce implementarea sancțiunilor, pentru că, serios vorbind, Kaliningrad este o parte foarte mică a Rusiei”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Lituania, care a fost una dintre republicile fostei URSS, este acum unul dintre cei mai vocali critici din UE ai Rusiei și și a avut mai multe contre cu oficiali din Germania și de la Bruxelles, care vor să detensioneze situația.

Lituania nu recunoaște nicio blocadă a Kaliningradului

Autoritățile lituaniene neagă că este vorba de o blocadă a Kaliningradului și spun că nu fac decât să pună în aplicare sancțiunile occidentale, impuse după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei și de a declanșa un război care durează deja de aproape patru luni.

„Este ironic să auzim această retorică despre presupuse încălcări ale tratatelor internaționale de la o țară care a încălcat toate tratatele internaționale posibile”, a spus șefa guvernului lituanian.

„Nu există o blocadă a Kaliningradului. Lituania implementează sancțiunile Uniunii Europene”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *