Prima pagină » Actualitate » Rusia ameninţă că ar putea interveni militar în Ucraina pentru a-și apăra cetățenii și vorbitorii de limbă rusă
Rusia ameninţă că ar putea interveni militar în Ucraina pentru a-și apăra cetățenii și vorbitorii de limbă rusă

Rusia ameninţă că ar putea interveni militar în Ucraina pentru a-și apăra cetățenii și vorbitorii de limbă rusă

09 apr. 2021, 08:29,
George Cristian în Actualitate

Un oficial rus de vârf a avertizat că Moscova ar putea interveni pentru a ajuta rezidenții de limbă rusă din estul Ucrainei dacă Ucraina lansează acolo un asalt total împotriva separatiștilor.

Rebelii separatişti susținuți de Rusia și trupele ucrainene s-au ciocnit în estul țării. De asemenea, Rusia a mobilizat trupe la granița cu Ucraina.

Rusia ar putea interveni militar în Ucraina

Oficialul, Dmitry Kozak, a spus că forțele ruse ar putea interveni militar pentru a-și „apăra” cetățenii.

„Totul depinde de amploarea conflagrației”, a spus el. El a avertizat, de asemenea, că o escaladare ar putea marca „începutul sfârșitului” pentru Ucraina – „nu o lovitură în picior, ci în față”. Statele Unite și Germania și-au exprimat îngrijorarea față de creșterea tensiunilor.

Rusia a crescut numărul trupelor la frontiera ucraineană, dar în același timp susține că acestea nu ar trebui privite ca o amenințare.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că numărul trupelor rusești este cel mai mare din 2014, când a început conflictul din estul Ucrainei. Ea a descris situația ca fiind „profund îngrijorătoare”.

Rusia nu a detaliat numărul de trupe, dar armata ucraineană a afirmat la sfârșitul lunii martie că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost mutați către granița Ucrainei. În rețelele de socializare au apărut videoclipuri cu trenuri rusești care duc armele grele către regiune. În ultimele luni au crescut și confruntările dintre trupele ucrainene și rebelii susținuți de Moscova în Donbass.

Moartea unui alt soldat ucrainean, joi, a adus numărul ucis în acest an la 25. Cincizeci de soldați ucraineni au murit în tot anul trecut. La rândul lor, rebelii au declarat că unul dintre luptătorii lor a fost ucis în aceeași zi când trupele ucrainene au tras 14 bombe de mortar într-un sat de la periferia orașului Donetsk. Într-un alt semn al gravității situației, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a vizitat joi regiunea pentru a vedea „locațiile escaladării” și „a fi alături de soldații noștri în vremurile grele din Donbass”.

Cancelarul Merkel i-a vorbit joi lui Putin telefonic și a cerut Rusiei să „descalifice tensiunile” prin reducerea întăririlor trupelor sale.

De la ce a început conflictul dintre Rusia şi Ucraina

În 2014, Rusia a intrat în clonflict cu Ucraina după ce prima țară a anexat Crimeea. Moscova a susţinut şi susţine că anexarea Crimeii este conformă cu normele dreptului internaţional şi cu prevederile Cartei Naţiunilor Unite. În timp ce Ucraina a calificat acest lucru ca pe o încălcare gravă a tratatelor de pace. De altfel, Ucraina a reclamat Rusia la CEDO referitor la această speță.

În fine, după anexarea Crimeei de către Rusia, țara condusă de Vladimir Putin a căpătat un important punct strategic la Marea Neagră chiar lângă influența NATO. La scurt timp după ce peninsula a fost anexată, ruşii au început să efectueze exerciţii militare şi să militarizeze zona mai sus menţionată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *