Rusia a acuzat vineri Ucraina că se fereşte să se reaşeze la masa negocierilor, deşi însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat, în timp ce un responsabil militar american constată că ofensiva rusă îşi pierde din impulsul iniţial, după ce trupele ruse s-au lovit de o rezistenţă mai puternică decât se aşteptau, relatează agenţiile DPA, EFE şi Reuters.
Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Moscova a propus ca negocierile să se desfăşoare la Minsk, iar contrapropunerea Kievului a fost Varşovia. Apoi, dialogul ”a luat o pauză” şi ”comunicarea a fost întreruptă”, a susţinut el, acuzaţii la care Kievul deocamdată nu a răspuns public.
„Din păcate, în timpul acestei pauze au fost desfăşurare sisteme de lansatoare multiple de rachete în cartiere rezidenţiale, inclusiv la Kiev”.
Aceeaşi acuzaţie a venit din partea Ministerului rus al Apărării, care a anunţat că armata ucraineană desfăşoară lansatoare multiple de rachete şi piese de artilerie în zone urbane populate, pentru a folosi populaţia civilă ca ”scuturi umane”.
„Folosirea de către regimul de la Kiev a cartierelor rezidenţiale pentru a stabili poziţii ale artileriei sale este o crimă de război”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Anterior şi Ucraina a acuzat Rusia de posibile crime de război, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba afirmând că în prezent autorităţile ucrainene strâng probe pe care să le trimită Curţii Penale Internaţionale, el menţionând atacuri ale trupelor ruse asupra unei grădiniţe şi unui orfelinat.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut astăzi omologului său rus să se așeze la masa negocierilor
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor pentru a opri operaţiunea militară lansată joi de Rusia asupra Ucrainei, liderul de la Kiev cerându-le în acelaşi timp cetăţenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina pentru a respinge invazia rusă.
După o etapă iniţială de lovituri cu aviaţia şi rachete vizând obţinerea superiorităţii aeriene şi paralizarea centrelor de comandă ale armatei ucrainene, trupele ruse desfăşurate la sol avansează în interiorul Ucrainei pe mai multe axe, dinspre nord, est şi sud, consemnează AFP. Dar efortul militar principal este concentrat în prezent pe capitala Kiev, unde sunt în desfăşurare lupte.
Potrivit Ministerului Apărării ucrainean, armata rusă a suferit pierderi grele în primele două zile de ofensivă, pierzând circa 2.800 de soldaţi, circa 80 de tancuri şi aproximativ 500 de blindate, plus 10 avioane şi 7 elicoptere, date neverificate de alte surse.
Totuşi, aşa cum remarcă şi un responsabil militar american citat de Reuters, armata rusă se loveşte de o rezistenţă mai puternică decât se aştepta şi ofensiva ei a pierdut din impulsul iniţial, iar în pofida atacurilor aeriene sistemul de comandă şi control al armatei ucrainene este intact.