Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia a scos din arsenal racheta hipersonică de croazieră Avangard

Rusia a scos din arsenal racheta hipersonică de croazieră Avangard

01 apr. 2022, 12:02,
în Razboi în Ucraina

Racheta hipersonică de croazieră Avangard, noua jucărie a lui Vladimir Putin. Ministerul rus al Apărării a informat asupra începerii exercițiului Forțelor Strategice de Rachete în regiunea Orenburg.

„Peste 3.000 de militari și peste 300 de echipamente sunt implicate în exercițiul de comandă și personal cu formațiunea de rachete din regiunea Orenburg”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

racheta hipersonică de croazieră Avangard

În cadrul exercițiului ce va avea loc în Orenburg va participa și un regiment de rachete hipersonice de croazieră Avangard, care călătoresc cu de 27 de ori viteza sunetului

Racheta hipersonică de croazieră Avangard a fost scoasă la interval

Va folosi Putin racheta hipersonică de croazieră Avangard în războiul cu Ucraina? Un prim sistem de acest fel a fost dat în folosință în decembrie 2019. În cadrul exercițiului ce va avea loc în Orenburg va participa și un regiment de rachete hipersonice de croazieră Avangard, care călătoresc cu de 27 de ori viteza sunetului (Mach 27).

Potrivit departamentului de stat rus, acesta este un exercițiu planificat, care va avea loc sub stricta supraveghere personală a comandantului Forțelor Strategice de Rachete în cooperare cu formațiunile Districtului Militar Central.

„În conformitate cu planul de pregătire al Forțelor Strategice de Rachete pentru 2022, comisia de comandă a Forțelor Strategice de Rachete efectuează un control cuprinzător al formațiunii de rachete Orenburg cu un exercițiu de comandă și personal cu formațiunea de rachete din Iasnensk”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Acest exercițiu are ca scop elaborarea unei retrageri din atacuri a unităților Forțelor Strategice de Rachete, contracararea mijloacelor moderne și promițătoare de atac aerian, precum și avertismentul asupra amenințării utilizării acestora.

Ministerul rus al Apărării a precizat că scopul principal al exercitiului este de a îmbunătăți coerența organelor militare de comandă și control, de a evolua abilitățile practice ale ofițerilor de comandă și control ai unei formațiuni de rachete, precum si ale unităților militare în cursul pregătirii și conducerii luptei.

racheta hipersonică de croazieră Avangard

Un prim sistem de acest fel a fost dat în folosință în decembrie 2019

Ce sunt rachetele hipersonice

Spre deosebire de rachetele convenționale, rachetele hipersonice sunt arme extrem de rapide și mult mai agile, ele fiind descrise ca fiind proiectile lansate de o rachetă în atmosfera superioară a Pământului la viteze de 5 Mach și mai mari, de cel puțin cinci ori viteza sunetului sau de 6.174 de kilometri pe oră, înainte de a vira către o țintă.

O rachetă hipersonică este rapidă, însă viteza nu este factorul important al acestei noi generații de arme. Câteva țări dețin deja rachete balistice intercontinentale care parcurg distanțe considerabile la o viteză mai mare. Cu toate acestea, rachetele balistice sunt pe o traiectorie arcuită care nu se poate modifica după lansare, acest lucru făcându-le foarte previzibile și ușor de interceptat. Armele hipersonice sunt capabile să călătorească la asemenea viteze și pot fi reorientate și ghidate pe măsură ce se apropie de țintă, precum o rachetă de croazieră.

Un „vehicul cu alunecare hipersonică” este un avion hipersonic încărcat cu un focos care se ridică de-a lungul atmosferei superioare, care poate fi direcționat și manevrat către o țintă anume. Acest lucru are și câteva avantaje destul de clare: rachetele hipersonice pot zbura dintr-o direcție imprevizibilă și, în prezent, nu există vreun mijloc eficient de a le intercepta. Potrivit ziarului de stat chinez, Global Times, „armele hipersonice înseamnă invalidarea rețelei antirachetă a SUA”.

În plan teoretic, rachetele hipersonice ar putea fi înarmate și cu un focos nuclear, sporind și mai mult potențiala lor amenințare.

racheta hipersonică de croazieră Avangard lansata in spatiu

Cu toate acestea, rachetele balistice sunt pe o traiectorie arcuită care nu se poate modifica după lansare, acest lucru făcându-le foarte previzibile și ușor de interceptat

Ruşii, acuzaţi că au folosit arme ilegale împotriva civililor ucraineni

Pavel Kirilenko, șeful administraţiei militare a regiunii Donețk, a declarat pe reţelele de socializare că ruşii au folosit, din nou, obuze cu fosfor la Marinka, oraş cu aproximativ 10.000 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse de pe 24 februarie.

„Au fost localizate peste zece incendii (provocate de aceste obuze) şi au fost ţinute sub control de către personalul Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă”, a continuat Pavel Kirilenko.

În baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva, armele cu fosfor au fost declarate arme incendiare a căror utilizare este strict interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva tintelor militare. La 25 martie anul curent, Rusia a dezminţit orice încălcare a dreptului internaţional după ce a fost acuzată în mod repetat de Ucraina că a folosit astfel de arme în cadrul ofensivei sale.

Fără a oferi detalii despre muniţia folosită, Pavel Kirilenko a precizat că au fost bombardate şi oraşele ucrainene  Georgievka, Novokalinovo şi Oceretino.

„Nu s-au înregistrat victime în rândul civililor, dar mai multe case au fost avariate”, a subliniat el.

Serviciul de presă al Parchetului regional Harkov a anunţat că în zona nord-est, în satul Slobojanske, a fost efectuat un atac aerian al armatei ruse, provocând moartea unei femei şi a fiului ei de 11 ani.

Totodată, şeful administraţiei militare din regiune, Valentin Reznicenko, a declarat că au fost trase rachete asupra unei uzine din Novomoskovsk şi a unui depozit de petrol din Dnipropetrovsk, în est. Acesta a mai adăugat ca din fericire nu au fost înregistrate victime.

Revenind la subiectul principal, amintim că Rusia a scos din arsenal racheta hipersonică de croazieră Avangard.

racheta hipersonică de croazieră Avangard

Ministerul rus al Apararii a precizat ca scopul principal al exercitiului este de a imbunatati coerenta organelor militare de comandă si control

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se schimbă norocul pentru trei zodii, de la 1 aprilie 2025
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Câţi bani fac Gabriela Cristea şi Tavi Clonda din Facebook, de fapt? Au recunoscut fără jenă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`