Rusia a obținut sute de drone iraniene capabile să fie folosite în războiul său împotriva Ucrainei, în pofida avertismentelor americane adresate Teheranului de a nu le expedia, potrivit unor oficiali occidentali din serviciile de informații.
Nu este clar dacă Rusia a început să folosească dronele împotriva țintelor ucrainene, dar acestea par să fie gata de utilizare, au declarat oficialii.
Transportul raportat marchează cel mai recent semn a ceea ce pare a fi o cooperare militară mai strânsă între cei doi aliați. De asemenea, acest transport subliniază avertismentele criticilor negocierilor în curs de desfășurare pentru ca Iranul să reia respectarea acordului nuclear din 2015, pe care Statele Unite l-au părăsit în 2018. Un acord care i-ar permite Iranului o scutire de sancțiuni de miliarde de dolari în schimbul reducerii programului său nuclear, potrivit apnews.com.
Ucraina a folosit dronele pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești în cele șase luni de război
Ucraina a folosit foarte mult dronele pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești în cele șase luni de război, bazându-se pe tehnologia furnizată de SUA și de alți parteneri, inclusiv Turcia.
Confruntată cu sancțiuni economice și cu limitări ale lanțurilor sale de aprovizionare din cauza invaziei sale în Ucraina, Rusia s-a orientat tot mai mult către Iran ca partener și furnizor cheie de arme. Casa Albă a avertizat pentru prima dată în mod public luna trecută că Iranul plănuia să furnizeze Moscovei „sute” de drone armate. Câteva zile mai târziu, aceasta a afirmat că oficiali ruși au vizitat Iranul de două ori pentru a aranja un transfer.
Se așteaptă acum un alt schimb de detalii tehnice, urmat de o reuniune a comisiei mixte care supraveghează acordul. Evoluțiile, inclusiv intensificarea campaniilor de mesaje publice atât de către Teheran și Washington, cât și de către Israel, care se opune unui acord, sugerează că un acord ar putea fi aproape.
Israelienii continuă să aibă îngrijorări cu privire la reluarea unui acord căruia i s-au opus vehement în 2015,
Israelienii continuă să aibă îngrijorări cu privire la reluarea unui acord căruia i s-au opus vehement în 2015, dar sunt, de asemenea, precauți cu privire la limbajul inclus în textul european propus care acoperă elemente suplimentare, potrivit unor diplomați familiarizați cu poziția Israelului.
Israelul și-a exprimat clar poziția în declarații publice făcute în această săptămână de premierul Yair Lapid și în conversații private la Washington la care au participat consilierul pentru securitate națională al Israelului și ministrul apărării, Benny Gantz.
Oficialii israelieni sunt îngrijorați că o revenire la acord va stimula cooperarea Iranului cu Rusia, inclusiv permițând Moscovei să se sustragă de la sancțiunile legate de Ucraina prin exportul de energie prin Iran, dacă sancțiunile vor fi relaxate, au declarat diplomații, care nu au fost autorizați să discute public despre acest subiect și au vorbit sub rezerva anonimatului.
Aceștia au declarat că Israelul este preocupat de prevederile legate de expirarea restricțiilor privind programul atomic iranian, care vor rămâne aceleași ca în acordul inițial. Aceasta înseamnă că ceea ce a fost o interdicție de 10 sau 15 ani pentru anumite activități va fi acum doar o interdicție de 3 sau 8 ani.