În aceste momente, conform surselor occidentale, Rusia a părăsit Insula Șerpilor. Considerată teritoriu românesc, Insula Șerpilor este în aceste momente ocupată de forțele ucrainiene.
Este bine de menționat faptul că Insula Șerpilor reprezintă un important punct strategic. Insula aparține de drept României, după ce Ucraina a pierdut procesul contra României la Curtea Internațională de Justiție.
Rusia a părăsit Insula Șerpilor
Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor din Ucraina, un avanpost strategic din Marea Neagră, au anunțat joi ministerul rus al Apărării și biroul președintelui Ucrainei. Nu se cunoaște cu exactitate care sunt datele adevărate pentru că ucrainienii susțin că totul se datorează atacurilor lor, iar rușii susțin că au părăsit de bunăvoie obiectivul făcând un gest de bunăvoință:
„KABOOM! Nu mai există trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă”, a scris pe Twitter Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Citeste mai mult
Ministerul rus al Apărării a confirmat că trupele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, numind-o „gest de bunăvoință” și spunând că trupele și-au îndeplinit sarcinile care le-au fost atribuite. Ministerul rus a adăugat că mișcarea arată că Rusia nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru a exporta produse agricole din Ucraina. Comandamentul militar sudic al Ucrainei a scris pe Facebook că, în urma unei operațiuni de succes care a implicat unități de rachete și artilerie, forțele ruse au evacuat din Insula Șerpilor cu două bărci.
Insula Șerpilor, pe care Rusia a ocupat-o în prima zi a invaziei sale, și-a atins faima atunci când polițiștii de frontieră ucraineni staționați acolo au respins cererea unei nave de război rusești de predare. La acel moment s-au spus multe lucruri despre acest act eroic. Presa internațională afirma faptul că polițiștii de frontieră au fost uciși de către ruși. Totuși, ulterior, acest lucru a fost infirmat pentru că toți ofițerii ucrainieni fuseseră capturați de forțele armate ale Rusiei și predați ulterior către Ucraina. Aceștia nu suferise răni care să le pună viața în pericol.
Cine deține Insula Șerpilor? România sau Ucraina
Există o mare întrebare legată de Insula Șerpilor. Deși în aceste momente Ucraina deține celebra insulă, Curtea Internațională de Justiție tranșat acest conflict.
Insula Şerpilor nu va fi considerată punct de bază în trasarea liniei de delimitare în Marea Neagră, deci, practic, nu va fi considerată „ţărm” al Ucrainei, aşa cum ceruse Kievul. Decizia a fost dată în 2009 de către CIJ de la Haga. Miza împărţirii celor 12.000 de kilometri pătraţi de platou continental şi zona economică exclusiva o reprezintă resursele: 100 de miliarde de metri cubi de gaz şi 10 milioane de tone de petrol, adică 73,5 milioane de barili.
Disputa pentru Insula Șerpilor, cunoscută și sub numele de Insula Leuke, a pornit din punct de vedere economic: există un mare potențial de exlorare și exploatare a resurselor de hidrocarburi.
Ambele părți, atât România, cât și Ucraina au declarat în acea perioadă că vor respecta decizia Curții, indiferent care va fi aceasta. Prin decizia nr. 2009/9 din 3 februarie 2009, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a acordat României 79,34%, mai exact o suprafață de 9.700 km² și cu o adâncime medie de peste 50 de metri. La acea vreme, Ucrainei i-a fost acordată 20,26% din suprafața disputată. Este vorba despre 2.300 km², cu o adâncime medie de sub 50 de metri, care cuprinde totalitatea apelor teritoriale din Insula Șerpilor, inclusiv din dreptul Sulinei.
Așadar, Rusia a eliberat Insula Șerpilor, iar acest lucru reprezintă o oarecare ușurare pentru România, în contextul războiului din Ucraina
Daca rusia ocupa insula serpilor era o invazie. Daca ucraina o ocupa nu tot invazie este? Unde e marele NATO in cazul asta? Parca eram membri nato si nici o tara nu poate invada teritoriul unei tari membre NATO.
Ba Georgica nu te inteleg ce vrei sa intrebi !, deocamdata dupa ultimele acte oficiale este a Ukrainei , ca asa n-eam inteles acum multi ani in urma ca sa putem intra in NATO !, de fapt batalia pentru Insula Serpilor nu este pentru terenul ala de sport de acolo ci pentru platoul maritim continental din jurul ei , cine o detine detine si plaoul maritim din jur la zeci de kilometri distanta !, in privinta insulei din punct de vedere tactic nu ai ce face cu ea ! , militarii si tehnica militara sunt acolo ca intro farfurie sii poti pocni din orice pozitie ca nu au unde sa se ascunda ori sa fuga !, de aia pleaca rusii cu coada intre picioare !, ca din doua trei rachete trase la nimereala pe insula se termina cu distractia si cu tehnica !, au incercat ei so refaca de doua trei ori dupa bombardament dar nu se merita si nu are rost !, asa ca se retrag marinimosi cu fruntea sus si schiopatind cu coada intre picioare