Prima pagină » International » Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia

Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia

26 apr. 2022, 21:02,
în International

Postul de televiziune polonez, Polsat News, împreună cu site-ul Onet.pl, au transmis, citând surse anonime, că livrările de gaze rusești în temeiul contractului Yamal către Polonia au fost oprite.

În acest sens, PGNiG SA PGN.WA, care cumpără gaz de la Gazprom GAZP.MM în baza unui contract pe termen lung care expiră anul acesta, a refuzat să comenteze.

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia a fost confirmată astăzi neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor” – Onet raportează.

steag rusia polonia

livrările de gaze rusești în temeiul contractului Yamal către Polonia au fost oprite

Fluxul de gaze către Polonia prin conducta Yamal-Europe este în scădere

Fluxurile fizice de gaze prin conducta Yamal-Europe din Belarus până în Polonia au fost la zero kilowați-oră (kWh) la 16:00 CET (1400 GMT), în scădere de la 52.634.785 kWh/zi la primele ore ale zilei de marți, potrivit datelor European Network of Transmission System Operators for Gas.

„Nu există încă niciun anunț din partea Rusiei dacă aceasta este o îndeplinire a ultimatumului cu care Vladimir Putin a amenințat recent. Se așteaptă ca anunțurile oficiale în acest sens să fie făcute în cursul zilei de astăzi”, se arată pe site-ul onet.pl, potrivit businessinsider.com.pl.

nordstream2

Fluxul de gaze către Polonia prin conducta Yamal-Europe este în scădere

Polonia a refuzat de mai multe ori să plătească gazul Rusiei în ruble

După ce Rusia a anunțat noile reguli, prin care cerea „țărilor neprietenoase” să facă plata pentru gazele naturale rusești în ruble, Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va fi de acord cu cererea Rusiei pentru a plăti în ruble gazul pe care îl cumpără de la Gazprom.

În acest sens, Rusia a avertizat întreaga Europa că riscă să fie tăiată aprovizionarea cu gaz dacă plățile nu se vor face în ruble. În martie a fost emis un decret de către Moscova, prin care se propunea cumpărătorilor de energie să deschidă conturi la Gazprombank pentru a efectua plăți în euro sau dolari, care să fie apoi convertite în ruble.

ruble rusesti

Polonia a refuzat de mai multe ori să plătească gazul Rusiei în ruble

Comisia Europeană nu a fost de acord cu decizia Rusiei

Comisia Europeană a transmis, totuși că companiile ar trebui să plătească în continuare moneda convenită în contractele lor cu Gazprom – din care 97% sunt în euro sau dolari.

Marți mai devreme, Polonia a anunțat o listă cu 50 de oligarhi și companii ruse, inclusiv Gazprom, care vor fi supuse sancțiunilor în temeiul unei legi adoptate la începutul acestei luni care le permite înghețarea activelor. Legea este separată de sancțiunile impuse în comun de țările UE.

Comisia Europeana

Comisia Europeană nu a fost de acord cu decizia Rusiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *