Prima pagină » International » Rusia a înăsprit legea care pedepseşte cu închisoarea informaţiile false despre armata rusă

Rusia a înăsprit legea care pedepseşte cu închisoarea informaţiile false despre armata rusă

23 mart. 2022, 09:47,
în International

Rusia a înăsprit legea care pedepseşte cu închisoarea informaţiile false despre război. Deputaţii ruşi au adoptat marţi, 22 martie, o lege ce prevede numeroase sancţiuni aspre menite să pedepsească „informaţiile mincinoase” cu privire la acţiunile Moscovei în străinătate, aceasta fiind o nouă armă represivă în arsenalul rus pentru controlul informaţiilor despre agresiunea sa militară în Ucraina.

Rusia a înăsprit legea, soldat rus ce sta de paza la usa unei inchisori

Pedeapsa prevăzută urcă până la 15 ani, dacă „informaţiile mincinoase” au dus la „consecinţe grave”

Rusia a înăsprit legea care pedepseşte cu închisoarea răspândirea de informaţii false

Rusia a înăsprit legea care pedepseşte cu închisoarea informaţiile false despre armată rusă. Noua lege adoptată de deputaţii Rusiei vine să o completeze pe cea adoptată la începutul lui martie şi care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „informaţii mincinoase” cu privire la armata rusă. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, acest proiect de lege, adoptat în a treia lectură, pedepseşte „difuzarea publică de informaţii intenţionat false sub acoperirea unor informaţii fiabile” cu privire la „activităţile organelor statului rus în afara teritoriului rus”.

În noul act normativ se prevăd pedepse ce pot ajunge până la trei ani de închisoare, mergând până la cinci ani dacă este vorba de o activitate de grup, de „abuz de poziţie oficială”, de „crearea artificială de dovezi” sau dacă acţiunea este „motivată de ură sau de ostilitate politică, ideologică, rasială, naţională sau religioasă”.

Pedeapsa prevăzută urcă până la 15 ani, dacă „informaţiile mincinoase” au dus la „consecinţe grave”. Proiectul de lege, lipseşte să fie semnat de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a intra în vigoare. Acesta include de asemenea sancţiuni ce ajung până la cinci ani de închisoare pentru „acţiuni publice menite să discrediteze exercitarea puterilor lor de către organele statului rus în afara teritoriului”.

De la declanşarea conflictului în Ucraina, pe 24 februarie, Rusia a interzis numeroase mass-media locale şi străine, precum şi reţelele sociale Facebook, Instagram şi Twitter, grupul american Meta fiind clasat drept „extremist”.

Rusia a înăsprit legea, colaj razboiul din Ucraina, presedintele rus Vladimir Putin

În noul act normativ se prevăd pedepse ce pot ajunge până la trei ani de închisoare, mergând până la cinci ani dacă este vorba de o activitate de grup, de „abuz de poziţie oficială”, de „crearea artificială de dovezi”

A cincea rundă de sancțiuni din partea Occidentului împotriva Rusiei

Într-o altă ordine de idei, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Joe Biden, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că statele occidentale urmează să anunțe joi, 24 martie, sancțiuni noi împotriva Rusiei și întărirea celor existente. Jake Sullivan a anunțat că președintele american, care va participa joi la Bruxelles, în cadrul a trei summit-uri internaționale majore, „se va alătura aliaților noștri pentru a impune noi sancțiuni Rusiei și a le întări pe cele existente, pentru a evita ca Moscova să le ocolească”.

În cadrul summit-urilor NATO, G7 şi al Uniunii Europene, Joe Biden „va coopera cu aliaţii la ajustări pe termen lung” privind prezenţa NATO în Europa de Est, a adăugat consilierul pentru securitate naţională. Totodată, preşedintele american „va anunţa o acţiune comună pentru întărirea securităţii energetice a Europei” şi a reducerii dependenţei sale de gazul rus, a mai spus Jake Sullivan.

„Acest război nu se va opri nici uşor, nici rapid. În aceste ultime luni, Occidentul a fost unit. Preşedintele va merge în Europa pentru a se asigura că rămânem uniţi”, a declarat Jake Sullivan.

De altfel, reamintim că marți, 22 martie, Rusia a înăsprit legea care pedepseşte cu închisoarea răspândirea de informaţiil false despre războiul din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *