Prima pagină » International » Rusia a fost exclusă din Consiliul Drepturilor Omului de la ONU
Rusia a fost exclusă din Consiliul Drepturilor Omului de la ONU

Rusia a fost exclusă din Consiliul Drepturilor Omului de la ONU

07 apr. 2022, 19:29,
în International
Adunarea generală a ONU a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri.Propunerea de suspendare a fost înaintată de SUA ca răspuns la descoperirea masacrului din Bucha. Mai multe state au cerut judecarea Rusiei pentru crime de război.Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a făcut apel la retragerea statutului de membru al consiliului în lumina dezvăluirilor privind crimele comise de soldații ruși în Bucha.

„Rusia nu ar trebui să aibă o poziţie de autoritate într-un organism al cărui scop – al cărui scop însuşi – este de a promova respectarea drepturilor omului. Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului dăunează credibilităţii consiliului. Subminează întreaga ONU. Şi este pur şi simplu greşit”, a declarat ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield în faţa Consiliului, marţi.

În urma Adunării Generale, votul privind soarta Rusiei în Comisia pentru Drepturile Omului a arătat astfel: 93 de state, printre care Marea Britanie, SUA, Ucraina și statele Uniunii Europene, au fost „pentru” excluderea Rusiei, 24 de țări, precum China, Siria și Belarus, s-au pronunțat „împotrivă” acestei decizii, iar 58 de state, cum ar fi India, Egip și Africa de Sud, s-au abținut de la a vota.

Rusia a trimis o notă scrisă Organizației Națiunilor Unite

Rusia a transmis ieri un avertisment către statele membre ale Națiunilor Unite că un vot favorabil sau o abținere față de încercarea Statelor Unite de a suspenda Moscova din Consiliul pentru Drepturile Omului va fi văzut ca un „gest neprietenos”, care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale. Avertismentul Rusiei ar fi fost făcut printr-o notă scrisă.

Statele Unite au anunțat luni, 4 aprilie, că vor solicita ca Rusia să fie suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului, după ce Ucraina a acuzat trupele ruse că au ucis sute de civili în oraşul ucrainean Bucea.

Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite a îndemnat ţările să ”ia atitudine împotriva rezoluţiei anti-ruse”.

”Este de menţionat că nu doar sprijinul pentru o astfel de iniţiativă, ci şi o poziţie echidistantă cu privire la vot (abţinere sau neparticipare) va fi considerat un gest neprietenesc.

În plus, poziţia fiecărei ţări va fi luată în considerare atât în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, cât şi în cooperarea cu privire la chestiune importante în cadrul ONU”, se arată în nota scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *