Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia a distrus un laborator de la Cernobîl

Rusia a distrus un laborator de la Cernobîl

23 mart. 2022, 08:05,
în Razboi în Ucraina

Ucraina susţine că Rusia a distrus un laborator de la Cernobîl, de lângă centrala nucleară. Informațiile nu au putut fi confirmate independent reprezentând punctul de vedere al ucrainienilor.

Declarațiile vin la doar o zi după ce autoritățile din Ucraina au declarat faptul că sunt mai multe incendii de vegetaţie în zona centralei nucleare de la Cernobîl. Oricum, de la începutul războiului Rusia s-a concentrat în special pe centralele nucleare din Ucraina. Așadar, armata rusă a bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa unde a existat riscul unei explozii uriașe.

Ucraina susţine că Rusia a distrus un laborator de la Cernobîl

Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl „au jefuit și distrus” un laborator de la fața locului, susțin oficialii ucraineni. Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că rușii au deteriorat Laboratorul Central de Analitică – care a procesat o mulțime de deșeuri radioactive.

Agenția de stat a spus într-o postare pe Facebookcă laboratorul avea „probe foarte active și probe de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”.

Laboratorul, care a costat aproximativ șase milioane de euro pentru a fi înființat, conținea și „echipamente analitice valoroase” care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a spus agenția.

Cernobîl – locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986 – nu este o centrală electrică funcțională, dar necesită totuși un management constant. Rușii au capturat-o în primele zile ale războiului luna trecută și ținuseră acolo muncitori câteva săptămâni înainte ca unii să fie eliberați.

Incendii de vegetație la centrala nucleară de la Cernobîl

Fostul sit nuclear rămâne o mare îngrijorare, iar la începutul acestei săptămâni parlamentul ucrainean a raportat că în vecinătatea centralei au izbucnit incendii forestiere, care au fost surprinse de imaginile din satelit. Autoritățile au menționat faptul că la centrala nucleară de la Cernobîl există în continuare riscuri uriașe mai ales în contextul în care sunt particole radioactive care ar putea să se răspândească în zonă:

7 incendii de vegetație, probabil cauzate de bombardarea artileriei sau incendii, au izbucnit în zona din jurul CNE #Chornobyl, @ua_parlament,
rapoarte. Zona este acum controlată de trupele 🇷🇺, astfel că incendiile ard necontrolate, stârnind îngrijorări că fumul de radiații s-ar putea răspândi. se arată într-un Twitter.

După ce au cucerit centrala de la Cernobîl, în spațiul public au apărut numeroase îngrijorări legate de condițiile în care personalul de la centrală stau.  Surse ucrainiene au afirmat faptul că personalul de la centrală, personalul care întreţine centrala scoasă din funcțiune suferă enorm din cauza lipsei de mâncare dar şi din cauza frigului şi a epuizării. În acest sens s-a pus problema apariției unor erori umane care ar putea cauza o adevărată tragedie europeană.

Faptul că Rusia a distrus un laborator de la centrala nucleară de la Cernobîl reprezintă un lucru extraordinar de grav și riscul unei tragedii nucleare ca cea din 1986 este în creștere în Ucraina, în zonele centralelor nucleare.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024