Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia a cauzat daune în valoare de 500 de miliarde de dolari, susțin oficialii din Ucraina
Rusia a cauzat daune în valoare de 500 de miliarde de dolari, susțin oficialii din Ucraina

Rusia a cauzat daune în valoare de 500 de miliarde de dolari, susțin oficialii din Ucraina

16 mart. 2022, 07:12,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Premierul ucrainean Denys Shmyhal spune că Ucraina a suferit daune de peste 500 de miliarde de dolari (383 de miliarde de lire sterline) de când a început invazia – și insistă ca Rusia să plătească pentru restaurarea Ucrainei după război.

Vă aducem aminte faptul că în aceste momente există un război în Ucraina. Trupele rusești au distrus zeci, sute de clădiri în toate zonele de conflict. Oamenii fug îngroziți din calea războiului lăsând în urmă ruine. Tot în Ucraina sunt copii bolnavi de cancer care sunt îngrijiți în subsolurile spitalelor, subsoluri insalubre, iar unele dintre ele fără curent electric.

Rusia a cauzat daune de 500 de miliarde de dolari

Rusia a cauzat daune uriașe. Oficialii din Ucraina susţin că până în aceste momente sunt pagube de 500 de miliarde de dolari. Autoritățile din Ucraina au avertizat faptul că Rusia va trebuie să achite daune de război după ce conflictul se va termina. Shmyhal nu a vorbit despre cum exact ar putea fi colectate reparațiile, chiar dacă Ucraina a câștigat războiul, dar a menționat confiscarea proprietăților rusești în străinătate. El a adăugat că Ucraina va solicita și asistență financiară de la aliați.

Premierul a făcut aceste comentarii la întâlnirea de marți cu liderii a trei națiuni vecine – Cehia, Polonia și Slovenia – care au călătorit la Kiev în solidaritate.

Vă aducem aminte faptul că în cele 20 de zile de război, trupele rusești au dărâmat zeci, sute de clădiri. Multe dintre ele au fost clădiri rezidențiale dar și clădiri simbol. Tot la capitolul tragedii putem trece și faptul că sunt zeci, sute de copii care sunt îngrijiți în subsolurile spitalelor. Condițiile în care stau aceștia sunt greu de imaginat pentru Europa anului 2022.

Rusia trebuie să aibă parte de sancțiuni internaționale mai puternice

Președintele Lituaniei a spus că ar trebui aplicate sancțiuni internaționale mai puternice împotriva Rusiei. Gitanas Nauseda a declarat pentru BBC că comportamentul rus nu se va schimba, iar puterile occidentale trebuie să fie mai hotărâte.  El a spus că sistemul de comunicații bancare Swift ar trebui să fie închis pentru toate băncile rusești, nu închis selectiv așa cum este acum. El a mai spus că dependența europeană de petrol și gaze rusești ar trebui redusă și că Lituania este pregătită să pună capăt importurilor din Rusia.

Fostele state baltice sovietice au spus că au nevoie de mai mult sprijin militar pentru a se apăra împotriva unei posibile agresiuni ruse.

Pe de altă parte, Senatul SUA a votat în unanimitate condamnarea lui Vladimir Putin drept criminal de război.  Rarul vot între partide a cerut Curții Penale Internaționale de la Haga să cerceteze decizia lui Putin de a invada Ucraina. Liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, a declarat într-un discurs de marți înainte de vot că Putin ar trebui să fie tras la răspundere pentru „atrocitățile” din Ucraina.

Senatorul republican Lindsey Graham, un sponsor al proiectului de lege, a declarat într-o declarație: „Următorul pas pentru mine este să lucrez cu aliații noștri britanici și, sperăm, cu alții pentru a crea o celulă de informații care să pună la dispoziție publicului unitățile militare ruse angajate în război.

Așadar, nu se cunoaște cu exactitate cum va plăti Rusia cele 500 de miliarde de dolari, distrugeri, în contextul în care țara trece prin cele mai ”negre” sancțiuni din istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *