Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia a câștigat miliarde de euro din export în 100 de zile de război din Ucraina

Rusia a câștigat miliarde de euro din export în 100 de zile de război din Ucraina

13 iun. 2022, 08:40,
în Razboi în Ucraina

Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro (98 de miliarde de dolari) din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său din Ucraina , majoritatea fiind trimise în Uniunea Europeană și la un preț mediu de export cu aproximativ 60% mai mare decât anul trecut, potrivit unei noi cercetări.

De altfel, se menţiona în urmă cu câteva săptămâni faptul că rubla rusească a atins un nivel record, semn că Rusia nu resimte din plin criza internațională.

Miliarde de euro câștigate de Rusia din export în perioada războiului din Ucraina

Rusia arată că nu duce lipsa de importatori, iar de la începutul războiului din Ucraina a câștigat miliarde de euro, bani proveniți în special din exportul de combustibili fosili. Raportul Centrului independent de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) din Finlanda a arătat că UE a preluat 61% din exporturile de combustibili fosili ale Rusiei în primele 100 de zile ale războiului, în valoare de aproximativ 57 de miliarde de euro (60 de miliarde de dolari). Asta în condiţiile în care UE a impus un embargo către Rusia.

Principalii importatori au fost China, cu 12,6 miliarde de euro, Germania (12,1 miliarde) și Italia (7,8 miliarde), conform raportului, după cum arată Agence France-Presse. Veniturile Rusiei din combustibili fosili provin mai întâi din vânzarea țițeiului (46 de miliarde), urmate de gaze de conducte, produse petroliere, gaze naturale lichefiate (GNL) și cărbune.  Chiar dacă exporturile Rusiei s-au prăbușit în mai, cu țările și companiile renunțând la aprovizionarea din cauza invaziei Ucrainei, creșterea globală a prețurilor la combustibilii fosili a continuat să umple cuferele Kremlinului, veniturile din export atingând cote record. Prețurile medii de export ale Rusiei au fost cu aproximativ 60% mai mari decât anul trecut, potrivit CREA.

Unele țări și-au mărit achizițiile de la Moscova, inclusiv China, India, Emiratele Arabe Unite și Franța, se mai arată în raport. Analistul CREA Lauri Myllyvirta a spus:

Pe măsură ce UE ia în considerare sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, Franța și-a crescut importurile pentru a deveni cel mai mare cumpărător de GNL din lume. Deoarece cele mai multe dintre acestea sunt achiziții la vedere, mai degrabă decât contracte pe termen lung, Franța decide în mod conștient să folosească energia rusă în urma invaziei Ucrainei de către Moscova. ”

UE a impus embargo către Rusia

Rusia se află în fața celor mai dure sancțiuni internaționale din istorie. Recent, UE a impus un embargo pe petrolul din Rusia. În replică, oficialii de la Kremlin au declarat că acest lucru nu reprezintă o mare problemă pentru că țara va găsi să exporte către țări mai ” prietenoase ”. Administrația de la Kremlin consideră țări prietenoase acele țări care nu au impus restricții. Așadar, pe lista acestora se află China și India care profită din plin de faptul că pot importa petrol sau gaze naturale la un preţ convenabil. De altfel, China are un proiect uriaș de livrare de gaze naturale din Siberia, fluxul care ar urma să fie livrat ar fi egalabil cu cantitatea pe care Rusia o livrează către Uniunea Europeană.

În altă ordine de idei, este bine de precizat faptul că Rusia a sistat livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria după ce cele două țări au refuzat să achite facturile în ruble rusești.

În concluzie, vedem cum Rusia exportă de miliarde de euro în acest război din Ucraina, în contextul în care, teoretic, sancţiunile ar trebui să împiedice să se întâmple acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`