Prima pagină » International » Rusia a boicotat audierile de la CIJ. Ucraina aduce acuzații Moscovei privind legea genocidului

Rusia a boicotat audierile de la CIJ. Ucraina aduce acuzații Moscovei privind legea genocidului

07 mart. 2022, 14:48,
în International

Rusia a boicotat audierile de la CIJ astăzi, 7 martie 2022. Statul ucrainean a solicitat la cea mai înaltă instanţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) o ordonanţă de urgenţă privind oprirea ostilităţilor. Ucraina a transmis faptul că Moscova a aplicat într-o manieră eronată legea genocidului pentru a justifica debutul războiului, potrivit Reuters.

Reamintim faptul că audierile au început luni la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), iar niciun reprezentant legal al Rusiei nu s-a prezentat. Ucraina a dat în judecată Rusia pe data de 28 februarie 2022, la tribunalul ONU de la Haga.

Rusia a boicotat audierile de la CIJ. Niciun reprezentat legal nu s-a prezentat

Anton Korynevych, reprezentantul Ucrainei la audierile de la Curtea Internaţională de Justiţie a transmis faptul că astăzi, 7 martie 2022, nicio persoană care să reprezintă legal Rusia nu s-a prezentat la instanţă ONU.

„Faptul că locurile Rusiei sunt goale este grăitor. Ei nu se află aici, în această instanță de judecată: sunt pe un câmp de luptă, purtând un război agresiv împotriva țării mele”, a transmis emisarul ucrainean Anton Korynevych. El a îndemnat Rusia să „depună armele și să prezinte dovezile”.

Ce au transmis magistraţii CIJ

Având în vedere faptul că Rusia nu s-a prezentat în faţa instanţei cu un reprezentant legal, magistraţii CIJ s-au arătat profund dezamăgiţi şi regretă faptul că nu s-a răspuns solicitării. Mai mult decât atât un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Reamintim faptul că președintele Rusiei, Vladimir Puţin, a menţionat faptul că „acțiunea militară specială” a statului rus este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid” – adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa – în estul Ucrainei. Astfel, Ucraina a prezicat azi că afirmația Rusiei este lipsită de fundament și că presupusul genocid din estul Ucrainei este „inexistent”.

Cazul se concentrează pe interpretarea unui tratat din anul 1948 în ceea ce privește prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul desemnează Curtea Internațională a Justiției drept for de soluționare a litigiilor dintre semnatari.

Ucraina acuză Moscova de abuz

Reprezentanţii Ucrainei susţin că Moscova a încălcat grav şi a abuzat de convenția în ceea ce priveşte genocidul, folosindu-se de aceasta ca justificare pentru război.

„Rusia trebuie oprită, iar instanța are un rol de jucat în oprirea ei”, le-a spus Korynevych judecătorilor, în timp ce le cerea acestora să impună măsuri de urgență.

Important de precizat este că CIJ este cea mai înaltă instanță de soluționare a litigiilor dintre state și, deși cazurile de acolo durează de obicei ani de zile, aceasta are o procedură rapidă pentru a examina cererile de „măsuri provizorii”, cum ar fi cele solicitate de Ucraina. Curtea poate dispune măsuri provizorii pentru a preveni agravarea unei situații înainte de a examina chestiuni fundamentale, cum ar fi competența sau fondul unui caz. De obicei, dar nu întotdeauna, țările urmează dispozițiile instanței, care sunt obligatorii.

Reamintim faptul că Ucraina i-a mai adus o serie de acuzaţii Rusiei. Ucrainenii susţin că ruşii vor să-i ducă pe refugiaţi în Moscova şi Belarus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *