Prima pagină » Local » Rusaliile, mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română. Tradiții și obiceiuri de Pogorârea Sfântului Duh în ziua de 7 iunie
Rusaliile, mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română. Tradiții și obiceiuri de Pogorârea Sfântului Duh în ziua de 7 iunie

Rusaliile, mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română. Tradiții și obiceiuri de Pogorârea Sfântului Duh în ziua de 7 iunie

06 iun. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh sunt sărbătorite de Biserica Ortodoxă Română duminică, 7 iunie. De Rusalii, creștinii au parte de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Sărbătoarea Rusaliilor încheie ciclul pascal, când se prăznuiește minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului.

Mâine, 7 iunie, credincioșii cinstesc Rusaliile, mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română. Duminică este și Pogorârea Sfântului Duh, zi care înseamnă finalul ciclului pascal. În această zi se amintește de minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului. Sărbătoarea Rusaliilor se ține la 50 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos și la 10 zile de la Înălțarea Mântuitorului. Semnificația sărbătorii arată descoperirea lui Dumnezeu față de lume și de creația Sa. Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos.

Rusaliile în Biserica Ortodoxă Română. Liturghie specială săvârșită în lăcașurile de cult

Creștinii care participă în Duminica Rusaliilor la Sfânta Liturghie primesc de la preoți ramuri binecuvantate de nuc sau tei. Ramurile simbolizează limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimiși de El să vestească Evanghelia Sa. În Duminica Mare a Rusaliilor, imediat după Sfânta Liturghie, se oficiază și Vecernia Rusaliilor. În timpul acestei slujbe se rostesc șapte rugăciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfânt. Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii.

În sâmbăta Rusaliilor sunt Moșii de Vară. Se pomenesc morții în toate cimitirele din țară

Astăzi, în sâmbăta Rusaliilor, se pomenesc și Moșii de Vară, una dintre cele mai importante perioade dedicate cultului morților. În credința populară se zice că sufletele morților părăsesc mormintele în Joia Mare și zboară slobode timp de 50 de zile. Sufletele lor se întorc în lumea subterană în sâmbăta Rusaliilor. Pentru ca această reîntoarcere să se desfășoare fără incidente, oamenii săvârșeau ritualuri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților. Se împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase.

Tradiții și obiceiuri în întreaga țară de sărbătoarea Rusaliilor în 7 iunie 2020

Sărbătoarea Rusaliilor din 7 iunie aduce și o serie de tradiții și obiceiuri pe lângă cele legate de Mântuitorul Iisus Hristos. Se spune că cei care nu respectă sărbătoarea Rusaliilor vor avea de-a face cu Ielele, ființe mitologice care pot provoca rău. Pentru a apăra gospodăria de aceste spirite, astăzi, în Sâmbăta Rusaliilor, la porți se pun ramuri verzi de tei. Pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin, iar dacă le întâlnesc, să nu le vorbească. Fiind zâne ale apelor, de ziua lor e bine ca oamenii să nu se se scalde, căci e posibil să se înece.

De Duminica Mare a Rusaliior se dau de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, strachini și vase de lemn. Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii.

Rugăciunea care se rostește începând cu ziua de Rusalii

În sărbătoarea Rusaliilor, sărbătorită în Biserica Ortodoxă în data de 7 iunie 2020, se ține și udatul nevestelor. Potrivit tradiției, femeile trebuie stropite cu apă, să rămână sănătoase și frumoase tot anul. Începând cu această zi, se rostește rugăciunea „Împărate Ceresc”, rugăciune care nu se spune în perioada de la Paști până la Rusalii. În prima săptămână după Rusalii, miercuri și vineri este harți, rânduiala fiind urmată în Săptămâna Luminată sau în prima săptămână după Nașterea Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`