Sărbătoarea de Rusalii este prăznuită la 50 de zile după Paște. Această sărbătoare creștină mai este denumită și Pogorârea Sfântului Duh, iar cu ocazia acestei zile au zile libere legale.
Una dintre cele mai vechi sărbători creștine, Rusaliile sunt sărbătorite atât de creștinii ortodocși, cât și de greco-catolici. Denumirile acestei sărbători, Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecime vin de la faptul că sărbătoarea este celebrată la cincizeci de zile după Paște.
Când pică sărbătoarea de Rusalii 2021?
În fiecare an, sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile după Paște. Astfel, această sărbătoare este celebrată timp de două zile, prima zi de Rusalii va fi întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi, lunea. Aceste două zile vor fi libere legale.
Conform Codului Muncii, zilele libere de Rusalii sunt acordate în funcție de datele în care vor fi sărbătorite de fiecare cult religios.
Câte zile libere legale vor avea angajații, de Rusalii?
Potrivit calendarului ortodox 2021, Rusaliile sunt prăznuite la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Domnului, și pică în data de 20 și 21 iunie.
Cu ocazia sărbătorii de Rusalii, angajații vor avea două zile libere legale (duminică și luni).
În această zi, credincioșii vor duce la biserică crenguțe de nuc şi salcie să fie sfințite, se spune că acestea te feresc de toate relele.
Numele de Rusalii vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care este suprapusă sărbătoarea creștină, destinată strămoșilor.
În tradiție se mai spune că aceia care nu respectă ziua de Rusalii va fi bântuit de spirite rele numite iele, iar în aceste două zile nu este bine să se lucreze în gospodărie.