Prima pagină » WoW! » Religie » Rusalii 2020. Traditii si obiceiuri la ortodocsi
Rusalii 2020. Traditii si obiceiuri la ortodocsi

Rusalii 2020. Traditii si obiceiuri la ortodocsi

07 iun. 2020, 04:00,
BZI.ro, în WoW!

Urmează o sărbătoare foarte importantă pentru creștin-ortodocși. În fiecare an, la 50 de zile după Înviere, marcăm Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile. Ea este urmată de Lunea Sfântului Duh. Această sărbătoare creştină comemorează Pogorârea Sfântului Spirit peste ucenicii Lui Iisus Hristos şi se ţine diferit, în funcţie de zona ţării. Ce tradiții și obiceiuri avem de Rusalii 2020?

Cuvântul „Rusalii” derivă, probabil indirect, din latinescul „Rosalia” sau „Pasca rusata” („Paştele trandafirilor”), iar termenul „Cincizecime” îşi are originea în cuvântul „Pentecostes” / „La Pentecôte”. Este adevărat că în Biblie nu găsim cuvântul „Rusalii”, iar asta pentru că discutăm despre o sărbătoare geto-dacă, preluată din mitologia romană. Conform scrierilor, vorbim despre „Rosalia” sau „Sărbătoarea Trandafirilor”, o zi dedicată cultului morţilor, cărora li se aduceau ofrande constând în alimente şi trandafiri (florile aveau rolul a îmblânzi sufletele din Lumea Cealaltă). Ea se celebra cam în aceeaşi perioadă cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Conform scrierilor din Noul Testament, Pogorârea Sfântului Duh a avut loc în aceeaşi zi cu sărbătoarea rusaliilor evreieşti, numită Șavuot. Aceasta consta iniţial într-o zi de bucurie, prin care se mulţumea divinităţii pentru recoltele culese, fiind aşadar o sărbătoare agricolă.

Rusalii 2020 – Semnificaţia creştină

Simbolistic, ziua de Rusalii reprezintă prima zi în care iudeii din Ierusalim şi din tot Orientul au înţeles mesajul apostolilor, întrucât aceştia primiseră puterea de a vorbi în limbi pe care nu le cunoşteau până atunci. Expresia „a fi plin de must”, adică beat, îşi are originea în neputinţa pelerinilor din Ierusalim, care nu înţelegeau cum reuşesc apostolii să grăiască în mai multe limbi:

„Atunci din cer, fără veste, s-a făcut un vuiet mare, ca de suflare de vânt, ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, necunoscute de ei până în acea zi.”

Cum am ajuns să asociem aceste zile importante? Ei bine, în timp, din îmbinarea influentelor cultului solar cu miturile autohtone a rezultat ceea ce sărbătorim astăzi. De aici derivă şi superstiţiile şi obiceiurile nebiblice, care ne animă societatea.

Trebuie specificat că noi, atunci când spunem „Rusalli”, facem referire la cele două mari evenimente: Pogorârea Sfântului Duh şi naşterea Bisericii. Tocmai de aceea, în Duminica de Rusalii, preoţii săvârşesc slujba teiului, arbore despre care se zice că reprezintă temelia Bisericii.

Rusalii 2020 – Tradiții și obiceiuri din bătrâni

În unele sate din Bucovina, în Duminica Rusaliilor, femeile dau de pomană vase de lut sau de porţelan, pline cu lapte, vin sau apă şi împodobite cu flori. În Moldova şi Transilvania, Rusaliile sunt sărbătorite timp de trei zile, începând cu Moşii de Vară, din sâmbăta ce precede marii sărbători.

Oamenii de la sate, din zona Olteniei, iau parte la procesiunea numită „Împănatul boului”. Aceasta se face pe uliţele satelor, iar personalul principal este un taur împodobit cu multe flori. Când ajunge în dreptul bisericilor, taurul trebuie să fie stropit cu aghiasmă de către preot, iar apoi participanţii sunt cinstiţi cu pălincă. La un moment dat, taurul este eliberat, iar o fată tânără trebuie să-l stăpânească. Dacă reuşeşte şi chiar înconjoară o masă cu el de trei ori, ea se va căsători în anul următor.

Cu siguranţă, ai auzit de „dansul Călușarilor”. Acesta constă în gruparea în cete de câte 7-8 călușari, care merg din casă în casă, pentru a colinda şi pentru a alunga spiritele malefice. De aceea, e considerat un joc tămăduitor şi aducător de sănătate şi noroc. Gospodarii întâmpină cetele de călușari cu usturoi, apă, sare şi frunz de pelin ori de nuc. Bătrânii satelor spun că e bine ca vătaful călușarilor să treacă peste tine ca să te însănătoşeşti.

Femeile măritate, din Maramureş, iau parte la obiceiul numit „udatul nevestelor”. Conform tradiţiei, cele stropite cu apă vor fi frumoase şi sănătoase tot restul anului.

Grup de multi barbati costumati popular de Rusalii 2020

Călușarii merg din casă în casă si binedispun gazdele, primind uneori și bani

Practici magice pentru sănătate şi noroc

De la zonă la zonă avem diverse tradiţii şi superstiţii. Totuşi, trăsătura comună o constituie împodobirea porţilor şi uşilor cu crenguţe de tei. Se crede că ele vor feri de duhuri rele şi de grindină locuinţele. În ziua Cincizecime, cunoscută şi drept Duminica Mare, preoţii sfinţesc crengi de tei şi le împart apoi credincioşilor. Aceştia duc o parte acasă şi o parte la mormintele celor dragi.

În alte zone ale ţării, în loc de tei se folosesc ramuri de nuc, stejar sau plop, ba chiar şi de mure ori soc. Crengile semnifică limbile de foc pogorâte peste Sfinţii Apostoli.

Tot acum e bine să-ţi culegi de pe câmp sânziene, o plantă cu floare galbenă, din care se prepară ceai pentru tiroidă şi nu numai.

Ce se mănâncă de Rusalii 2020

Rusaliile ortodoxe 2020 pică în zilele de 7 şi 8 iunie. Gospodinele pregătesc sarmale în foi de viţă-de-vie, tocană şi ciorbă de legume şi pască. De altfel, aceasta este ultima zi din anul curent, în care mai avem voie să consumăm pască

Superstiţii de Rusalii – Ce (nu) se face

Orice zi mai importantă din viaţa omului este marcată de multe superstiţii. Dacă e bine sau nu că le acordăm o însemnătate considerabilă uneori, nu ştim. Cert este însă că şi ele au farmecul lor şi ne diferenţiază, atunci când vorbim de zone ale ţării. În ciuda faptului că suntem creştini şi credem în Dumnezeu, în popor avem şi aşa-numitele „iele”. Li se mai zice „zâne”, „şoimane”, „ursoaice” şi „împărătesele-văzduhului”. Ele ar fi nişte fiinţe fantastice, îmbrăcate în alb, care umblă prin văzduh şi dansează, iar locurile atinse de ele ar rămâne neroditoare.

Iată ce alte superstiţii de Rusalii se respectă:

  • timp de 9 săptămâni după Rusalii nu se mai culeg ierburi de leac, întrucât nu mai au nici o putere vindecătoare;
  • nu e bine să te cerţi cu nimeni. Altfel, rişti să fii „luat din Rusalii”;
  • nu se cade să faci treabă la câmp. În caz contrar, poţi să fii prins şi pedepsit de Iele;
  • nu ai voie să mergi în locuri pustii, prin vie, ori pe lângă fântâni şi păduri, pentru că acestea sunt locurile unde te poţi întâlni cu spirite rele;
  • dacă de Rusalii avem vreme frumoasă, atunci toamna va fi rodnică şi îmbelşugată.

Ştiai că…?

  • … Odinioară, pe vremea bunicilor şi străbunicilor, preoţii mergeau pe câmp, împreună cu enoriaşii, şi citeau nişte rugăciuni, în ideea ca grindina să nu le facă probleme?
  • … În Duminica Mare, imediat după încheierea Liturghiei, se citesc 7 rugăciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfânt?
  • … Cincizecimea este prima zi în care se spune rugăciunea „Împărate Ceresc”? În perioada de la Paste şi până la Rusalii nu este permisă rostirea ei.

În anul 2008, prima şi a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere.

Iată ce spune preotul Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, despre aceste două zile de mare sărbătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *