Prima pagină » Radio » Actualitate » Rumegusul este un bun ingrasamant ecologic. Totodata este si un element decorativ ieftin pentru gradina

Rumegusul este un bun ingrasamant ecologic. Totodata este si un element decorativ ieftin pentru gradina

30 apr. 2020, 14:12,
în Radio
a:3:{s:7:"site_id";i:17;s:6:"old_id";i:20957;s:8:"site_url";s:12:"radio.bzi.ro";}

Rumeguşul – îngrăşământ ecologic. Rumegușul poate deveni un foarte bun îngrășământ, dar totodată are și rolul de a menține umiditatea în sol. O grădină amenajată cu gust adaugă aspect şi valoare întregii proprietăţi. Iar pentru aceasta nu trebuie să dispuneţi de tehnologii de ultima oră. Unele amenajări de efect se pot face cu efort şi cheltuieli minime.

Pe lângă multe materiale decorative, rumeguşul este din ce în ce mai utilizat în grădinărit. Fiind un material uşor de mânuit, tot mai mulţi iubitori de grădini au început să-l folosească.

Rumeguşul – îngrăşământ ecologic

În cele ce urmează vă prezentăm câteva avantaje ale utilizării rumeguşului ca material de întreţinere şi înfrumuseţare a grădinii.

Este un material ieftin şi accesibil. Poate fi achiziţionat de la orice atelier de tâmplărie sau poate fi obţinut în condiţii casnice. Aveți nevoie de material lemnos şi o rindea manuală.

Este organic şi absolut inofensiv pentru sol sau plante. Mai mult ca atât, în afară de rolul său decorativ, rumeguşul se utilizează şi ca îngrăşământ ecologic pentru diverse tipuri de culturi. Mulţi grădinari care dispun de spaţii mai largi sădesc nu doar plante decorative sau flori, ci şi plante medicinale. Acestea sunt „alimentate” cu porţii de compost pe bază de rumeguş mărunt şi sol adus din pădure.

Este estetic şi uşor de manevrat. Amplasat la rădăcina unor pomi sau arbori pitici, forma ondulata a rumeguşului proaspăt va oferi originalitate zonei date. La fel, talaşul se foloseşte tot mai des pentru înfrumuseţarea aleilor, alături de pietrele de rău, granit şi alte materiale decorative. Colorat cu vopsele ecologice, rumeguşul constituie un material minunat pentru ideile oricărui grădinar.

Rumeguşul – îngrăşământ ecologic care reţine apa şi căldura în sol

Aşadar, dacă aveți nevoie de umiditate și căldură pentru plante mai pretenţioase, așterneți un strat de rumeguş. Acesta va oferi atât protecţie împotriva speciilor de plante invazive, cât şi va servi ca regulator de temperatură şi umiditate.

Oferă un aspect original oricărui spaţiu. Dacă vreți să aveţi un colţişor mai „eco” trebuie doar să-l aşterneți ca înveliş peste gazon sau direct pe pământ. Sau vopsit în diverse culori şi pus în nişte vaze de sticlă transparentă. Astfel, obțineți o atmosferă rustică, iar rumeguşul va adauga valoare şi aspect grădinii tale.

Valorificarea, chiar şi în grădinărit, a materialelor organice, a obiectelor uzate, provenite din propria gospodărie, achiziţionate sau provenite din mediul înconjurător denotă o preocupare corectă a grădinarului în raport cu mediul ambiant.

Ce rumeguș să aplici

Rumegușul de foioase, cu excepția stejarului, este potrivit pentru toate culturile.
Rumegușul de coniferele crește aciditatea solului, de aceea este potrivit doar pentru culturi de roșii, castraveți sau morcovi.

Rețete de îngrășăminte cu rumeguș

Rumeguşul – îngrăşământ ecologic. În cele ce urmează vă prezentăm câteva rețete pentru prepararea îngrășămintelor din rumeguș.

1. Rumeguș și cenușă
– Rumeguș de lemn – 200 kg;
– Uree bogată în azot (până la 47%) – 2,5 kg;
– Cenușă – 10 kg;
– Apă – 50 litri;
– Iarbă, deșeuri alimentare și alte resturi vegetale – până la 100 kg.
Rumegușul și iarba sunt așezate în straturi, adăugați cenușa și acoperiți totul cu uree dizolvată în apă. Puteți acoperi grămada cu o peliculă din polietilenă.

2. Rumeguș îmbogățită cu bio
– Rumeguș – 200 kg;
– Balegă de vacă – 50 kg;
– Iarbă proaspăt tăiată – 100 kg;
– Deșeuri organice (alimente, fecale) – 30 kg;
Când este gata, acest îngrășământ produce o cantitate semnificativă de azot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`