De Crăciun pune pe masa jumări crocante, lebăr şi ruladă picantă de porc. Aceasta din urmă se prepară foarte uşor, chiar mult mai uşor decât crezi. În ciuda listei lungi de ingrediente, reţeta e accesibilă chiar şi celor începători în ale gătitului.
Rulada picantă de porc se poate prepara cu orice ocazie, dar este ideală de Crăciun sau de Revelion. Din ingredientele de mai jos se obţin în jur de 4 porţii. Pentru a reuşi să o feliezi corect, aşteaptă să se răcească puţin.
Ingrediente (4 porţii):
- 450 g carne macră tocată
- 750 g piept de porc cu tot cu şorici
- 3 linguri ulei
- 4-5 ciuperci
- 1 ceapă mare
- 4-5 căţei de usturoi
- 5-6 castraveţi muraţi
- cimbru
- salvie
- oregano
- boia iute de ardei
- piper proaspăt măcinat
- 100 ml vin alb sec
- 200 ml supă de carne
- sare
Mod de preparare:
Mai întâi căleşti ceapa tocată mărunt în ulei încins. În tigaie, împreună cu ceapa, se pune şi carnea tocată. Potriveşte de piper, sare, usturoi zdrobit şi ierburi aromate. Totul după gust, bineînţeles. Când e gata, ia tigaia de pe foc şi las-o să se răcească.
Cât timp se răceşte umplutura, taie carnea de porc pe lungime şi bate-o puţin cu ciocanul de şniţele. Potriveşte-o de piper şi sare. Întinde umplutura pe ea. În mijloc pune feliile de ciuperci şi feliile de castravete murat.
La final rulează bucata de carne, leag-o cu sfoară alimentară şi pune-o în tava unsă cu puţin ulei. Ai grijă ca rulada să fie strânsă cât mai bine. Unge rulada picantă de porc cu ulei, după care presară boia pe ea, toarnă în vas vinul şi supa, acoperă vasul cu folie de aluminiu şi bag-o în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.
După aproximativ o oră jumătate scoate tigaia, mai pune puţin vin şi bag-o înapoi în cuptor. În aproximativ 20 de minute se rumeneşte. Rulada picantă de porc se feliază după ce se răceşte.