Ruladă din dovlecei cu cremă de brânză, ieftină, ușor de făcut și atât de gustoasă încât le place și celor mai mofturoși. Această rețetă poate fi adaptată în funcție de preferințe, putând fi umplută cu diverse combinații delicioase.
Dacă ești în căutarea unei rețete care să surprindă prin simplitate și rafinament, rulada de dovlecei este alegerea ideală. Acest preparat poate fi personalizat cu diverse umpluturi, de la brânzeturi fine și legume proaspete, până la combinații mai sofisticate cu carne sau pește. Acest preparat nu doar că aduce un plus de culoare pe masa ta, dar este și o opțiune sănătoasă, bogată în vitamine și minerale.
Rețeta pentru ruladă de dovlecei cu cremă de brânză și șuncă
Din cantitățile următoare va rezulta o ruladă de dovlecei de cca. 40 cm lungime și diametru de 7 – 8 cm din care se pot tăia 16 – 20 felii.
Astfel că pentru foaia de ruladă aveți nevoie de 850 gr de dovlecei clasici sau zucchini, adică cei cu coajă verde închis, 6 – 7 ouă, sare, piper negru proaspăt măcinat, 1 ceapă verde sau 2 – 3 căței de usturoi, 100 gr cașcaval felii subțiri sau ras, 2 lingurițe ulei.
Iar pentru umplutură aveți nevoie de 250 gr cremă de brânză, un pic de sare, 30 gr parmezan ras fin, 150 gr șuncă presată feliată sau cotlet de porc afumat.
Se pregătesc dovleceii, ouăle, cașcavalul și ceapa verde. Puteți alege dovlecei cu coajă verde închis deoarece miezul lor este mai dens, mai puțin apos. Se spală dovleceii, însă nu se decojesc.
Dovlecelul pe care îl aveți mai mare puteți să-l feliați subțire cu o răzătoare specială tip „mandolină” iar pe cei mai mici puteți să-i dați printr-o răzătoare mare. Se presară cu sare și se lasă aproximativ 10 minute ca să scoată cât mai multă apă din ei.
În primul rând se pune cuptorul la încins la 180°C, căldură sus și jos plus ventilație, respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz.
Mod de preparare
Într-un castron încăpător spargeți ouăle și asezonați-le cu piper negru proaspăt măcinat și foarte puțină sare (deoarece și dovleceii sunt sărați). Bateți ouăle cu telul, ca pentru omletă. De fapt omletă trebuie făcută doar că va fi coaptă la cuptor. Se toacă ceapa verde și se adaugă peste ouăle bătute.
Se storc bine în pumni dovleceii rași și se adaugă în castron, amestecându-se cu o lingură. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt astfel încât să aibă margini ridicate pe toate laturile. Se toarnă conținutul în tavă și se nivelează cu o lingură.
Se pune cașcavalul feliat pe toate suprafața ruladei de dovlecei iar în cazul în care aveți o bucată mai mare de cașcaval, cel mai bine este să o radeți.
Următorul pas constă în punerea feliilor subțiri de dovlecei peste compoziția din tavă, iar pentru a nu se usca feliile, puteți să le pensulați cu ulei. O alternativă a acestui preparat ar putea fi vinetele gratinate pe care le umpleți după bunul plac.
Se pune la cuptor și se lasă la copt aproximativ 15 – 18 minute la 180°C, timpul poate varia în funcție de cuptor.
Când foaia de ruladă de dovlecei s-a răcit complet se unge cu cremă de brânză sau puteți face un mix de ricotta cu parmezan ras fin. Dacă blatul nu are ceapă sau usturoi, atunci puteți pune în umplutură 1 – 2 căței de usturoi zdrobiți.
Peste stratul de brânză se pun feliile subțiri de cotlet de porc sau șuncă presată după care începeți să rulați cât mai stâns rulada de dovlecei pornind de la una dintre marginile lungi, din aproape în aproape, pentru ca mai apoi să fie