Rujeola la adulți este o boală foarte contagioasă care cauzează febră, o erupție cutanată roșie, tuse și ochi apoși și poate avea complicații grave în cazul unor oameni. Vaccinarea împotriva afecțiunii este cea mai bună modalitate de a preveni contractarea și răspândirea pojarului.
Pojarul este extrem de contagios și se răspândește prin aer atunci când o persoană vorbește, tușește sau strănută. Nu există un tratament medical, astfel că trebuie să lași virusul să-și urmeze cursul. Cea mai bună protecție este vaccinarea împotriva rujeolei.
Rujeola la adulți, simptome și cauze
De la introducerea vaccinului, rujeola la adulți nu mai este aproape la fel de comună ca înainte. Cu toate acestea, au avut loc focare în ultimii ani, astfel că poți contracta pojar atunci când călătorești. Oricine nu a fost vaccinat este expus riscului de a dezvolta boala.
Simptomele se dezvoltă, de obicei, la aproximativ 8 până la 12 zile după ce ai fost expus în preajma unei persoane cu rujeolă, dar au existat cazuri în care au fost necesare până la 21 de zile pentru a se instala. Cele mai comune semne ale rujeolei la adulți includ febră mare, oboseală, o tuse aspră, ochi roșii și nas curgător. La câteva zile după ce apar aceste simptome, vei dezvolta o erupție cutanată roșie și pătată care se răspândește de la față spre restul corpului. Această etapă durează aproximativ 7 până la 10 zile. Printre alte simptome ale rujeolei se numără dureri în gât, pete albe în gură, dureri musculare și sensibilitate la lumină.
Un virus extrem de contagios, numit morbillivirus, cauzează rujeola. Este o boală transmisibilă pe cale aeriană, ceea ce înseamnă că se răspândește atunci când o persoană infectată respiră, tușește, strănută sau vorbește. Dacă inhalezi particulele de la cineva care are pojar, te poți infesta. Picăturile transportate prin aer pot rămâne într-o cameră timp de două ore chiar și după ce persoana cu rujeolă a plecat.
Rujeola este extrem de contagioasă încât, dacă 10 persoane nevaccinate ar fi într-o cameră cu cineva ce suferă de rujeolă, 9 dintre acele persoane ar dezvolta afecțiunea. Cel mai bun mod de a preveni pojarul este să te vaccinezi. Ești contagios cu aproximativ 4 zile înainte de a dezvolta o erupție cutanată până la aproximativ 4 zile după ce începe să apară. Există multe complicații asociate cu rujeola, iar unele pot fi foarte grave. Unii oameni sunt mai predispuși să experimenteze complicații, inclusiv sugarii și copiii mici, femeile însărcinate, adulții de 20 de ani sau mai în vârstă, precum și persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Complicațiile rujeolei includ diaree, infecții ale urechii, pneumonie și encefalită sau complicații ale sarcinii, cum ar fi nașterea prematură. Înainte de vaccinarea pe scară largă, aproximativ 400 până la 500 de persoane mureau în fiecare an din cauza rujeolei.
Cum se tratează pojarul
Un specialist din domeniul poate să diagnosticheze rujeola printr-o anamneză bună și un examen fizic, precum și prin examinarea erupției cutanate. Cu toate acestea, poate solicita teste de laborator pentru a găsi virusul în probe de sânge, secreții din nas și gât sau urină.
Nu există un tratament pentru rujeolă, deoarece virusul trebuie să-și urmeze cursul, ceea ce durează de obicei între 10 și 14 zile. Totuși, poți gestiona simptomele dacă urmezi un tratament pentru dureri, febră sau disconfort, odihnindu-te și consumând multe lichide. De asemenea, poți încerca să faci gargară cu apă sărată și să eviți lumina puternică. Ar trebui să rămâi acasă pentru a preveni răspândirea bolii. De obicei, poți reveni la activitățile obișnuite după ce ai avut erupția cutanată timp de 4 zile. Persoanele din jurul tău care nu sunt vaccinate sunt expuse riscului de a face rujeolă.
Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a preveni rujeola la adulți. Cel mai bine este să te imunizezi în copilărie, dar la orice vârstă este mai bine decât să nu primești serul deloc. Totuși, femeile însărcinate nu ar trebui să se vaccineze împotriva rujeolei. Pot exista și alte motive pentru care nu ar trebui să alegeți această variantă, cum ar fi o boală a sistemului imunitar sau o reacție alergică la un vaccin anterior. Indicat este să programezi o consultație cu medicul, dacă observi erupții cutanate, febră și alte simptome care indică un diagnostic de rujeolă la adulți.