Prima pagină » Sanatate » Rujeola la adulți. Cum se manifestă și se tratează pojarul

Rujeola la adulți. Cum se manifestă și se tratează pojarul

16 dec. 2024, 08:52,
în Sanatate

Rujeola la adulți este o boală foarte contagioasă care cauzează febră, o erupție cutanată roșie, tuse și ochi apoși și poate avea complicații grave în cazul unor oameni. Vaccinarea împotriva afecțiunii este cea mai bună modalitate de a preveni contractarea și răspândirea pojarului.

Pojarul este extrem de contagios și se răspândește prin aer atunci când o persoană vorbește, tușește sau strănută. Nu există un tratament medical, astfel că trebuie să lași virusul să-și urmeze cursul. Cea mai bună protecție este vaccinarea împotriva rujeolei.

Rujeola la adulți, simptome și cauze

De la introducerea vaccinului, rujeola la adulți nu mai este aproape la fel de comună ca înainte. Cu toate acestea, au avut loc focare în ultimii ani, astfel că poți contracta pojar atunci când călătorești. Oricine nu a fost vaccinat este expus riscului de a dezvolta boala.

Simptomele se dezvoltă, de obicei, la aproximativ 8 până la 12 zile după ce ai fost expus în preajma unei persoane cu rujeolă, dar au existat cazuri în care au fost necesare până la 21 de zile pentru a se instala. Cele mai comune semne ale rujeolei la adulți includ febră mare, oboseală, o tuse aspră, ochi roșii și nas curgător. La câteva zile după ce apar aceste simptome, vei dezvolta o erupție cutanată roșie și pătată care se răspândește de la față spre restul corpului. Această etapă durează aproximativ 7 până la 10 zile. Printre alte simptome ale rujeolei se numără dureri în gât, pete albe în gură, dureri musculare și sensibilitate la lumină.

Un virus extrem de contagios, numit morbillivirus, cauzează rujeola. Este o boală transmisibilă pe cale aeriană, ceea ce înseamnă că se răspândește atunci când o persoană infectată respiră, tușește, strănută sau vorbește. Dacă inhalezi particulele de la cineva care are pojar, te poți infesta. Picăturile transportate prin aer pot rămâne într-o cameră timp de două ore chiar și după ce persoana cu rujeolă a plecat.

Rujeola este extrem de contagioasă încât, dacă 10 persoane nevaccinate ar fi într-o cameră cu cineva ce suferă de rujeolă, 9 dintre acele persoane ar dezvolta afecțiunea. Cel mai bun mod de a preveni pojarul este să te vaccinezi. Ești contagios cu aproximativ 4 zile înainte de a dezvolta o erupție cutanată până la aproximativ 4 zile după ce începe să apară. Există multe complicații asociate cu rujeola, iar unele pot fi foarte grave. Unii oameni sunt mai predispuși să experimenteze complicații, inclusiv sugarii și copiii mici, femeile însărcinate, adulții de 20 de ani sau mai în vârstă, precum și persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Complicațiile rujeolei includ diaree, infecții ale urechii, pneumonie și encefalită sau complicații ale sarcinii, cum ar fi nașterea prematură. Înainte de vaccinarea pe scară largă, aproximativ 400 până la 500 de persoane mureau în fiecare an din cauza rujeolei.

Cum se tratează pojarul

Un specialist din domeniul poate să diagnosticheze rujeola printr-o anamneză bună și un examen fizic, precum și prin examinarea erupției cutanate. Cu toate acestea, poate solicita teste de laborator pentru a găsi virusul în probe de sânge, secreții din nas și gât sau urină.

Nu există un tratament pentru rujeolă, deoarece virusul trebuie să-și urmeze cursul, ceea ce durează de obicei între 10 și 14 zile. Totuși, poți gestiona simptomele dacă urmezi un tratament pentru dureri, febră sau disconfort, odihnindu-te și consumând multe lichide. De asemenea, poți încerca să faci gargară cu apă sărată și să eviți lumina puternică. Ar trebui să rămâi acasă pentru a preveni răspândirea bolii. De obicei, poți reveni la activitățile obișnuite după ce ai avut erupția cutanată timp de 4 zile. Persoanele din jurul tău care nu sunt vaccinate sunt expuse riscului de a face rujeolă.

Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a preveni rujeola la adulți. Cel mai bine este să te imunizezi în copilărie, dar la orice vârstă este mai bine decât să nu primești serul deloc. Totuși, femeile însărcinate nu ar trebui să se vaccineze împotriva rujeolei. Pot exista și alte motive pentru care nu ar trebui să alegeți această variantă, cum ar fi o boală a sistemului imunitar sau o reacție alergică la un vaccin anterior. Indicat este să programezi o consultație cu medicul, dacă observi erupții cutanate, febră și alte simptome care indică un diagnostic de rujeolă la adulți.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Tărâmul miraculos din România, pomenit din 1769. Acolo se tratau regii, dar a fost distrus de comuniști
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 aprilie 2025
22 aprilie 2025