Prima pagină » Stiri si curiozitati » Rugăciunile pentru cei adormiți în Domnul, care sunt acestea și când trebuie citite?

Rugăciunile pentru cei adormiți în Domnul, care sunt acestea și când trebuie citite?

30 mai 2024, 16:19,
în Stiri si curiozitati

Rugăciunile pentru cei adormiți în Domnul sunt rugăciuni îndreptate spre Dumnezeu pentru a avea grijă de cei care nu se mai află printre noi. Află în rândurile următoare când trebuie spuse și care sunt acestea.

Rugăciunile au fost dintotdeauna un pilon de nădejde pentru Biserica creștină. Reflectând convingerea și credința în continuarea vieții de apoi și a legăturii încă vii dintre cei de pe pământ și cei ce s-au ridicat la ceruri. Aceste rugăciuni pentru cei adormiți în Domnul mai sunt cunoscute ca pomelnice sau parastase; ele reprezintă un act de iubire și devotament pentru cei care acum nu se mai află printre noi, ci poate într-un loc mai bun.

Ce sunt rugăciunile pentru cei adormiți?

Aceste rugăciuni sunt de mai multe feluri; ele pot fi rugăciuni tradiționale, în care ne rugăm către Dumnezeu pentru iertarea și mântuirea păcatelor celor care nu se mai află printre noi, dar mai pot fi și sub forma de pomelnice. Pomelnicul este o listă în care sunt în general trecute numele celor adormiți pentru care trebuie să ne rugăm. Este un document sacru, încărcat de semnificație emoțională și spirituală, pe care credincioșii îl citesc de fiecare dată cu grijă și dedicare. În timp ce adăugăm numele celor dragi care ne-au părăsit recent, nu uităm nici pe cei care au trăit înaintea noastră și pe care îi cinstim în memoria noastră și în rugăciunile noastre.

De asemenea, slujba parastasului este un moment solemn și sacru în viața oricărui credincios care a pierdut pe cineva apropiat lui. Această slujbă de pomenire a celor adormiți este oficiată de către preoți în biserici sau chiar în casele credincioșilor. În timpul Parastasului, se citesc Psalmi, se rostesc rugăciuni specifice și se cântă cântări liturgice, toate având scopul de a aduce alinare sufletelor celor plecați și de a le înălța către Dumnezeu.

În plus față de rugăciunile oficiate în cadrul slujbelor bisericești, credincioșii ortodocși au obiceiul de a se ruga pentru cei adormiți în timpul rugăciunilor personale. Fie că este vorba de rugăciuni de dimineață și de seară sau de rugăciuni spontane în timpul zilei, credincioșii își aduc aminte de cei plecați și se roagă pentru iertarea și mântuirea sufletelor lor.

Rugăciunile pentru cei adormiți în Domnul

Aceasta este una dintre cele mai frumoase rugăciuni ce pot fi rostite pentru cei ce nu se mai află printre noi. Spune-o tot timpul în fața unei lumânări aprinse, de cel puțin trei ori pe zi, dimineața, seara și înainte de culcare:

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Ai grijă să rostești această rugăciune cu respect și cu devotament, în memoria celor plecați în Domnul.

Rugăciunile pentru cei adormiți în Domnul sunt rugăciuni îndreptate spre Dumnezeu pentru a avea grijă de cei care nu se mai află printre noi.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Afacerea „Carnet de CEC”, în 2025. Obiectul din comunism se vinde acum cu mii de lei
observatornews.ro
Bijuteria pe patru roţi, în valoare de 100.000 de euro, cu care un şofer a făcut senzaţie la Castel Rally
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România, în pragul falimentului! Treziți-vă!
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Cel mai sudic oraş din România. Se află cel mai aproape de Ecuator
Dailybusiness.ro
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cine este SSP-istul lui Nicușor Dan. Le-a înnebunit pe internaute, care îl vor de bărbat, doar că el e puțin... însurat: Îl caut pe domnul de la SPP pentru o prietenă
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025