Rugăciunile începătoare înainte de acatiste sunt foarte importante pentru că ajută sufletul și mintea să se pregătească pentru rugă. Totodată acestea purifică gândurile și liniștesc sufletul, inducând o stare de smerenie.
Prin rugăciunile pregătitoare, credinciosul cere ajutorul și iluminarea Duhului Sfânt pentru a se ruga cum se cuvine, pentru ca rugăciunile să fie primite și să aducă roade duhovnicești. Astfel rugăciunile începătoare pentru acatiste ajută la conștientizarea dialogului sfânt cu Dumnezeu.
Rugăciuni începătoare pentru acatiste
Înainte de a rosti orice acatist, e recomandat să rostești următoarea rugăciune:
„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluiește (de trei ori), Slavă…, și acum…
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău”.
Cum să ne pregătim pentru rugăciune
Pregătirea pentru rugăciune joacă un rol deosebit de important în rugăciunea noastră zilnică. Principalii factori care stau în calea rugăciunii și împiedică efectul eficient sunt nerăbdarea și neînțelegerea. Pentru a ne așeza la rugăciune, trebuie să ne limpezim mintea total, să fie conectați în moment. Astfel, pentru a alunga cu ușurință toate gândurile străine și a ne aduna mintea în cuvintele rostite, avem nevoie de o liniștire sufletească și trupească anterioară așezării la rugăciune.
Important este ca, înainte de rugăciune, să oprim orice distragere din jurul nostru. Astfel e indicat să oprim televizorul, radioul, internetul și telefonul. De asemenea, pentru o concentrare cât mai puternică, este bine să rămânem singuri. Trebuie să ne gândim la noi, la păcatele noastre și la iubirea Lui Dumnezeu. Numai făcând aceste lucruri ne vom putea ruga în liniște, având gândurile adunate și inima atentă la cuvintele noastre.
Rugăciunea are o putere mai mare dacă trăiești sentimentul că ai reușit să depășești obstacolele în momentele în care i-ai cerut acest lucru Lui Dumnezeu. După cum spunea Sfântul Apostol Pavel: „Credinţa e fiinţarea celor nădăjduite, dovada lucrurilor celor nevăzute”.
În momentul în care te rogi pentru iertarea păcatelor și ceri ajutorul divinității, trebuie să-ți pară cu adevărat rău pentru greșelile făcute. De asemenea, nu rosti rugăciunea mecanic, în grabă și nu-ți lăsa mintea să fugă în alte locuri.
Mai poți rosti înainte, pentru un efect cât mai puternic:
„Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul şi Înnoitorul lumii învechite de răutatea păcatului! Înnoieşte-mă pe mine cu harul Duhului Tău Făcător de viaţă. Dă-mi minte ca să pricep puterea mântuitoarei Tale veniri. Dă-mi inimă ca să Te iubesc pe Tine,Iubirea cea Veşnică, Mângâierea şi Bucuria Sfinţilor. Dă-mi ochi ca să văd neîncetat patimile Tale. Dă-mi urechi ca să aud sfântul Tău cuvânt. Dă-mi gură ca să grăiesc cele plăcute Ţie, de folos mie şi aproapelui. Dă-mi picioare ca să umblu pe cărarea poruncilor Tale, şi ia de la mine, rogu-mă,tot ce-i al meu, dăruindu-mi ceea ce e al Tău; ia cele vechi şi dă-mi numai cele noi, că Tu eşti Cel ce faci toate şi fără Tine nimic nu putem face, că binecuvântat eşti în veci. Amin.“
Prin urmare, țineți cont de rugăciunile începătoare pentru acatiste, pentru o conexiune mai puternică cu divinitatea, dar și pentru inducerii unei stări mai profunde de smerenie.