Prima pagină » Radio » Actualitate » Rugăciuni în Postul Paștelui – care sunt cele mai puternice și ce ne învață acestea
Rugăciuni în Postul Paștelui - care sunt cele mai puternice și ce ne învață acestea

Rugăciuni în Postul Paștelui – care sunt cele mai puternice și ce ne învață acestea

23 mart. 2021, 14:04,
în Radio

Adevărații credincioși citesc rugăciuni în Postul Paștelui, această perioadă fiind dedicată atât primenirii trupești, cât și spirituale. Până la Învierea Domnului, creștinii încearcă să se apropie cât mai mult de Dumnezeu, prin intermediul postului. De asemenea, mântuitorul ne arată că postul nu trebuie însoțit de fățărnicie și de ipocrizie.

Atunci când postim, contează enorm să iertăm greșelile semenilor, să postim cu bucurie dar și să dobândim comorile spirituale. Așadar, doar astfel devenim bineplăcuți înaintea lui Dumnezeu. Iar atunci când exersăm aceste deprinderi duhovnicești în timpul postului, trebuie neapărat să creăm o atmosfera de rugăciune asemănătoare cu cea din biserică.

Iarăși, este foarte important să ne stabilim de la început programul de rugăciune, până în cel mai mic detaliu. Însă acesta nu trebuie să fie prea lung, pentru a nu deveni obositor. Totodată, timpul acordat rugăciunii tratat cu frică, efort și atenție. Și cu cât mai des ne vom ruga, cu atât ne vom simți mai bine și mai eliberați de griji.

Ce rugăciuni sunt recomandate în Postul Paștelui

Tradiția bisericească ne învață că în perioada Postului Mare există o rugăciune anume care trebuie citită. Este vorba de rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, care are un puternic mesaj de pocăinţă. Rugăciunea respectivă se citeşte în această perioadă la sfârşitul fiecărei slujbe, de câte două ori. Dar este bine să o citim și acasă, mai ales atunci când ai parte de supărări ori ești urmărit de ghinion.

De asemenea, și Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este o rugăciune importantă citită la slujbele din Postul Paștelui. Acest canon este considerat probabil cea mai importantă operă a imnografiei despre pocăinţă. Respectiva rugăciune este una dintre treptele pocăinţei care ne îndrumă către Ziua Învierii lui Iisus Hristos.

Nu în ultimul rând, în Postul Mare, la biserică este săvârşită o slujbă specială, și anume Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite. Astfel, la slujbele de sâmbăta şi duminica, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi cea a Sfântului Vasile cel Mare se săvârşesc în veşminte luminate. Însă miercurea şi vinerea, Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite este unită cu Vecernia și se săvârşeşte în veşminte cernite. Totodată, credincioși mai obișnuiesc să facă și acatiste în Postul Paștelui.

Cele trei trepte ale rugăciunii

Biserica ne învață că există trei trepte ale rugăciunii, prima fiind cea a rugăciunii fizice. Aceasta constă mai mult din citirea rugăciunilor, stat în picioare și metanii. În această fază, mintea hoinărește, așadar efortul și răbdarea sunt indispensabile, fiind o rugăciune activă. Cea de-a doua treaptă este rugăciunea stăruitoare.

Acum, mintea începe să se obișnuiască să se concentreze la vremea rugăciunii. Iar rugăciunea este rostită fără ca gândurile să se risipească. Și nu în ultimul rând, avem cea de-a treia treaptă – rugăciunea simțurilor. În aceasta inima devine plină de sentimente, iar ceea ce până acum era gând, devine sentiment. Cei care ajung la această treaptă se roagă fără cuvinte, căci Dumnezeu este Dumnezeul inimilor. Așadar, prin aceste rugăciuni rostite în Postul Paștelui, ținut cu seninătate și nu cu mâhnire, nu vom pierde esența postului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`