Prima pagină » Stiri si curiozitati » Rugăciunea stareților de la Optina, cele mai frumoase rugăciuni spuse de călugării lui Dumnezeu

Rugăciunea stareților de la Optina, cele mai frumoase rugăciuni spuse de călugării lui Dumnezeu

26 apr. 2024, 12:58,
în Stiri si curiozitati

Mănăstirea Optina sau Pustia Optinei este una dintre cele mai importante sihăstrii din Biserica Ortodoxă. Rugăciunea stareților de la Optina este una dintre cele mai bucurătoare, dar și frumoase rugăciuni rostite vreodată.

Sihăstria Optinei este cea mai cunoscută așezare de călugări din Europa de Est, fiind un punct focal al credinței ortodoxe din răsărit. Încă din secolul al XIX-lea, dar și în prezent, este considerată a fi centrul spiritualității Bisericii Ruse. Tocmai de aceea, rugăciunea stareților de la Optina este atât de căutată și rostită de întreaga comunitate ortodoxă.

Rugăciunea de dimineață a stareților de la Optina

Mănăstirea a devenit cunoscută în secolul al XIX-lea, când în opoziție cu curentele religioase de la acea vreme, câțiva călugări au decis să meargă în sălbăticie și să înființeze un schit sub ocrotirea Maicii Domnului. Acolo, călugării au inițiat o mișcare de reînnoire și de întoarcere la originile creștine. Bazându-se pe practicarea constantă și consistentă a rugăciunii inimii și un mod de viață în pace și ferit de păcatele pământești, ei au dorit să trăiască într-o liniște continuă și să se poată ruga fără încetare. Aceasta este rugăciunea pe care toți călugării o rostesc în fiecare dimineață pentru a-și începe ziua.

„Doamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi va aduce ziua de azi.

Doamne, dă-mi întru totul să mă supun voii Tale Sfinte.

În tot ceasul acestei zile, povățuiește-mă și ajută-mă în toate. Toate câte le voi auzi și mi se vor întâmpla în această zi, învață-mă să le primesc cu sufletul liniștit și cu credință tare, că pentru toate este Sfântă voia Ta.

În toate cuvintele și faptele mele, călăuzește-mi gândurile și simțămintele. În toate întâmplările neprevăzute, fă să nu uit că totul este trimis de către Tine.

Doamne, învață-mă să mă port cu dreptate și înțelepciune cu toți frații mei, să nu tulbur și să nu supăr pe nimeni.

Doamne, dă-mi putere să duc povara zilei și toate câte mi se vor întâmpla în această zi, cu pace în suflet.

Doamne, călăuzește-mi voia mea și învață-mă să mă rog, să cred, să nădăjduiesc, să rabd, să iert și să iubesc. Amin.”

Rugăciunea călugărilor de la Mănăstirea Optina

Călugării de la Mănăstirea Optina au devenit cunoscuți în întreaga lume datorită vorbelor pline de înțelepciune, dar și a harului divin pe care unii dintre ei îl poartă. Sfinții Părinți din Pustia Optina au făcut din acest loc sălbatic și uitat de lume un izvor de spiritualitate isihastă. Ei sunt cunoscuți prin cuvintele lor duhovnicești și prin înalta lor virtute. Părinții acestei biserici de asemenea rostesc această rugăciune de trei ori pe zi, pentru curățarea sufletelor de păcate.

„Doamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi va aduce ziua care începe. Dă-mi să mă predau cu totul voii Tale sfinte. În fiecare ceas al acestei zile, povățuiește-mă în toate și ajută-mă. Chiar dacă aș primi necazuri și nenorociri în timpul zilei, învață-mă să le primesc cu sufletul liniștit și cu credință tare, că în toate este voia Ta cea sfântă.

În toate faptele și cuvintele mele, Tu călăuzește-mi gândurile și simțămintele. În toate întâmplările neașteptate, nu mă lăsa să uit că totul vine de la Tine. Învață-mă să fiu deschis și înțelept cu toți frații mei, pe nimeni amărând, pe nimeni întristând.

Doamne, dă-mi puterea să port osteneala zilei de astăzi și toate întâmplările din vremea ei. Călăuzește-mi voia și învață-mă să mă rog, să nădăjduiesc, să cred, să iubesc, să rabd și să iert. Amin.”

Rugăciunea stareților de la Optina este una plină de har și smerenie, care ar trebui să fie rostită de fiecare bun creștin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`