Prima pagină » Stiri si curiozitati » Rugăciunea Sfinților Mihail și Gavril, care trebuie citită pe 8 noiembrie

Rugăciunea Sfinților Mihail și Gavril, care trebuie citită pe 8 noiembrie

08 nov. 2024, 09:27,
în Stiri si curiozitati

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavril. Cei doi arhangheli sunt considerați a fi conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai.

În această zi de sărbătoare, peste 1,5 milioane de români își serbează ziua onomastică. Deși majoritatea se numesc Mihai, Mihaela, Gabriel sau Gabriela, există și alte multe derivate. Astfel, puteți transmite urări călduroase și către Mihnea, Mihăilă, Mișu, Mișa, Gabi, Găbiță și Gavrilă.

Cine au fost cei doi arhangheli

De ziua Sfinților Mihail și Gavril sunt sărbătoriți și alți îngeri. Despre aceștia se spune că stau în 9 cete și că au de îndeplinit o misiune atât în Cer, cât și pe Pământ. Sfinții arhangheli sunt Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. Aceștia stau în fața scaunului slavei lui Dumnezeu.

Numele arhanghelului Gavril se traducere din ebraică prin „Dumnezeu este puterea mea”. În credința populară se consideră că este mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit lui Ioachim şi Anei naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea venirii Mântuitorului pe Pământ a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. El este înfăţişat ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă.
Tot din ebraică, Mihail se traduce prin „Cine este ca Dumnezeu”. Arhanghelul transmite rugăciunile adresate de credincioşi lui Dumnezeu şi primul dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu cei răzvrătiţi împotriva Tatălui Ceresc. În icoane, este înfățișat în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ.
Ziua Sfinților Mihail și Gavril nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a sufletelor celor adormiți. Sfinții Mihail și Gavril sunt călăuzele sufletelor. Arhanghelul Mihail are cheile de la Poarta Raiului și  este un înfocat războinic împotriva diavolului. De asemenea, despre el se mai crede că veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască.

Tradițiile și obiceiurile de ziua Sfinților Mihail și Gavril spun că este interzis să faci treburi casnice. În caz contrar, cine nu respectă această rânduială va avea o moarte chinuitoare.

Rugăciunea Sfinților Mihail și Gavril

În această zi de mare sărbătoare, creștinii ortodocși pot rosti rugăciunea închinată celor mai mari arhangheli. Despre aceasta se consideră a fi foarte puternică și folositoare.

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău, să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutătorla nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. Sfânt Arhganghel Gabriel, Înger al Încarnării, deschide-ne urechile spre avertismentele blânde și chemările calde ale Domnului. Fii mereu înaintea noastră ca să înțelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu, ca să Îl servim mai bine și să ne supunem mai bine voinței Lui și ca să îndeplinim mai bine ceea ce El așteaptă de la noi. Amin”.

Cu această ocazie, creștinii merg la biserică, se închină și spun rugăciunea Sfinților Mihail și Gavril pentru ca cei doi arhangheli să le curme suferințele și să îi binecuvânteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024