Prima pagină » Stiri si curiozitati » Rugăciunea înainte de Împărtășanie scurtă. Cele trei rugăciuni ce trebuie spuse dacă te împărtășești în Săptămâna Mare

Rugăciunea înainte de Împărtășanie scurtă. Cele trei rugăciuni ce trebuie spuse dacă te împărtășești în Săptămâna Mare

07 mai 2024, 09:48,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Sfânta Împărtășanie este procesul religios cel mai tămăduitor pentru sufletul oricărui creștin. Iată cea mai scurtă rugăciune pe care o poți spune înainte de împărtășanie.

În viața creștină, Sfintele Taine sunt foarte importante pentru curățarea spiritului și apropierea de Dumnezeu. Una dintre acestea este Sfânta Împărtășanie, o procesiune religioasă de o mare importanță și simbolistică. Dacă este săvârșită în Săptămâna Mare de dinaintea Paștelui, este cu atât mai puternică. Iată rugăciunea scurtă de dinaintea împărtășaniei pe care trebuie să o spui înainte de Sfânta Taină.

Rugăciunea scurtă de dinaintea Împărtășaniei

Pentru orice credincios, momentele în care mergi la spovedit și te împărtășești sunt unele dintre cele mai sacre momente. Atunci, sufletul este curățat de păcat și este pus din nou pe calea cea dreaptă, devenind mai liniștit și gândurile grele și obositoare devin doar o amintire. Este important să ne împărtășim pe tot parcursul anului, de fiecare dată când simțim că avem nevoie. Dar mai ales înainte de Sfintele Paști, pentru a putea primi lumina și Învierea Domnului Iisus Hristos cu inima împăcată și plină de smerenie, mulțumire și iubire.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție. Împărate ceresc, Mângâieto­rule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le îm­plinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău. Doamne miluiește (de trei ori).

Rolul Sfintei Împărtășanii

Sfânta Împărtășanie este pentru mulți una dintre cele mai importante Taine, în momentul în care este săvârșită fiecare creștin se împărtășește cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, această taină asigurând mântuirea tuturor credincioșilor. Iată câteva reguli pentru a primi Trupul și Sângele Mântuitorului.

Cel mai important este să mergem la Sfânta Împărtășanie fără să bem sau să mâncăm ceva. Înainte de a primi Sfânta Împărtășanie, de asemenea, trebuie să ai mare grijă să spui rugăciunea de dinaintea împărtășaniei. O altă regulă este pentru femei, le este interzis să vină cu ruj pe buze. Mulți creștini însă uită că și după ce ai primit Trupul și Sângele Domnului trebuie să aibă grijă ce mănâncă, fiind de preferat să ții post pe tot parcursul zilei.

Nu toate persoanele trebuie să țină post înainte de Împărtășanie, în special cei mici sau cei care suferă de anumite afecțiuni de sănătate care nu le permit acest lucru. Însă pentru cei sănătoși este recomandat să țină post măcar 2-3 zile, astfel să se curețe de păcate înainte de a primi Sfânta Împărtășanie. Chiar dacă nu te-ai spovedit, poți să te împărtășești. În mod normal rămâne însă la decizia preotului dacă îți permite acest lucru. Cu toate acestea, cei mici sau bătrânii se pot împărtăși fără neapărat să fie nevoie să se spovedească.

Poți spune și această rugăciune de fiecare dată înainte să te spovedești sau să te împărtășești pentru a te putea curăța de păcate și a primi harul divin.

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi!

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi!

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi!

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.

Rugăciunea spusă înainte de Împărtășanie, chiar dacă este scurtă, te va ajuta să-ți îndrepți sufletul spre calea dreaptă pentru a putea primi Trupul și Sângele Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *