Prima pagină » Stiri si curiozitati » Rugăciunea către Sfânta Rita, patroana cazurilor imposibile

Rugăciunea către Sfânta Rita, patroana cazurilor imposibile

27 nov. 2024, 11:22,
în Stiri si curiozitati

Deși face parte dintre Sfinții Ritului Romano-Catolic, credincioșii din toată lumea, indiferent de religie, rostesc rugăciunea către Sfânta Rita an de an, la cripta deschisă din Cascia, unde se află moaștele sale.

Creștinii îi aduc sfintei trandafiri în semn de mulțumire pentru ajutorul pe care aceasta îl înfăptuiește în cele mai grele probleme ale sufletului. O altă rugăciune despre care se crede a fi foarte puternică și folositoare este cea a Sfinților Mihail și Gavril.

Cine a fost patroana cazurilor imposibile

Sfânta Rita s-a născut Margherita Lotti în Roccaporena, Italia, în 1381. A doua zi după botez, a fost înconjurată de un roi de albine albe, care au intrat și ieșit din gura ei de bebeluș fără să o rănească. În loc să se alarmeze, familia ei a crezut că era predestinată să fie virtuoasă și dedicată lui Dumnezeu. De la o vârstă fragedă, a implorat-o pe părinții ei să o lase să intre într-un convent, dar în schimb a fost forțată să se căsătorească cu un bărbat crud, pe nume Paolo Mancini. Tânăra Rita a devenit soție și mamă la doar 12 ani, iar soțul ei era un bărbat cu un temperament violent.

În urma morții fiilor ei, Rita a încercat să intre în mănăstirea Sfânta Maria Magdalena din Cascia, dar nu a fost acceptată. Deși caracterul și evlavia Ritei erau recunoscute, asocierea soțului ei cu dușmănia de familie era temută în mare măsură. După ce i-a cerut ajutorul lui Ioan Botezătorul, Augustin de Hipona și Nicolae de Tolentino în îndeplinirea sarcinii sale, ea a încercat să pună capăt dușmăniei. Odată ce conflictul a fost rezolvat, Rita a fost lăsată să intre în mănăstire la vârsta de 36 de ani. Se spune că a fost transportată în mănăstirea Sfânta Magdalena prin levitație, noaptea, de către cei trei sfinți ocrotitori la care a apelat.

În timp ce se afla la mănăstire, Rita și-a îndeplinit datoriile cu fidelitate și a primit sacramentele frecvent. De asemenea, avea o mare devoțiune față de Patimile lui Hristos și într-o zi, când avea 60 de ani, a cerut: „Te rog, lasă-mă să sufăr ca Tine, Mântuitor Divin”. După aceasta, o rană a apărut pe fruntea ei, de parcă un spin din coroana lui Hristos o străpunsese. Se spune că, pe măsură ce se apropia de sfârșitul vieții, Rita era imobilizată la pat din cauza tuberculozei. Atunci i-a cerut unei rude care venise în vizită un trandafir. Fiindcă era ianuarie, verișoara ei nu se aștepta să găsească, dar a văzut o singură floare înflorită, pe care i-a adus-o Ritei. Ea a murit patru luni mai târziu, pe 22 mai 1457.

În urma morții sale, a fost înmormântată la bazilica din Cascia și a fost descoperită ulterior ca fiind incoruptibilă. Corpul ei poate fi găsit astăzi în sanctuarul Sfânta Rita de la Cascia. Rita a fost beatificată de Papa Urban VIII în 1627 și canonizată de Papa Leon al XII-lea pe 24 mai 1900. Sfânta Rita este adesea înfățișată într-o haină neagră.

Rugăciunea către Sfânta Rita

Rugăciunea către Sfânta Rita se spune timp de 9 sau 15 zile consecutiv ori în zilele de joi. Cei aflați în nevoie pot, de asemenea, să citească și acatistul Intrării Maicii Domnului în biserică, ce îndeplinește orice dorință.

„Sub povara durerilor şi a încercărilor, alerg la tine, o Sfântă Rita, care eşti numită Sfânta imposibilului, la tine vin cu mare încredere ca să ma ajuţi în necazul de faţă (se spune necazul). Te rog, eliberează-mi inima de focul încercărilor, căci pretutindeni e înconjurată de strâmtoare. Ia-mă sub ocrotirea dragostei tale şi opreşte izvorul lacrimilor mele, căci toată oboseala mea a fost zadarnică. Pentru a-mi câştiga numai o rază de mângâiere mă încredinţez ţie (se spune necazul).

O, tu Sfântă Rita, care eşti avocata cazurilor disperate şi grave, nu este posibil ca numai eu să nu fiu ascultat(ă) şi să nu găsesc la tine mângâiere şi ajutor. Tu îi ajuţi pe toţi cei care aleargă cu încredere la tine. Ascultă-mă şi pe mine şi împlineşte-mi cererea, atât de miraculos cum numai tu ştii să o faci.

Învredniceşte-mă şi pe mine a-ţi cânta imnul tău de laudă, de mulţumire şi de recunoştinţă. O, Sfântă Rita, ştiu că păcatele mele sunt piedica împlinirii cererii mele, de aceea te rog, o Sfânta Rita, cere de la Atotputernicul Dumnezeu harul unei sfinte spovedanii, cu o părere de rău perfectă şi o hotărâre sinceră de îndreptare. Ajută-mă să obţin de la Isus, iertarea păcatelor mele şi aşa, prin mijlocirea ta, o Sfânta Rita, împlinirea cererii mele. Drept recunoştinţă, voi răspândi evlavia faţă de tine tuturor sufletelor disperate şi necăjite. În tine îmi pun toată încrederea mea, Sfântă Rita, roagă-te pentru mine acum şi pururi şi-n vecii vecilor. Amin”.

La final se vor rosti, în această ordine, de 3 ori, „Tatăl nostru” și „Bucură-te, Marie” și „Mărire Tatălui” pentru ca rugăciunea către Sfânta Rita să te ajute să depășești orice cumpănă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024