Prima pagină » Informații utile » Rugăciune către Dumnezeu, Duhul Sfânt. Când să o citești

Rugăciune către Dumnezeu, Duhul Sfânt. Când să o citești

20 nov. 2024, 13:36,
în Stiri si curiozitati

În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului, creștinii sărbătoresc Rusaliile, moment în care este bine să se citească rugăciunea către Dumnezeu, Duhul Sfânt. Această zi este cunoscută şi sub numele de Pogorârea Sfântului Duh sau Duminica Cincizecimii.

Sărbătoarea a primit denumirea de „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor, din lumea romană, care a consacrat cultul morților. Creștinii au preluat acest obicei, astfel că în sâmbăta dinaintea Duminicii Cincizecimii sunt pomenite sufletele celor adormiți, popular fiind denumită sâmbăta morților.

Cine este Duhul Sfânt

Tradiția creștină spune că Duhul Sfânt este egal cu Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul și este de aceeași esență. Cu toate acestea, El este distinct. Scriptura descrie Duhul Sfânt în termeni personali când spune că El învață, călăuzește, mângâie și mijlocește. Astfel, posedă emoții, intelect și voință. De asemenea, Duhul Sfânt i-a vorbit lui Filip și a dat sfaturi bisericii din Ierusalim.

Scripturile atestă divinitatea Duhului Sfânt, care este omniscient, omniprezent, omnipotent și etern. El face lucruri pe care doar Dumnezeu le poate face, cum ar fi crearea, regenerarea și sfințirea. De asemenea, este asociat, în mod egal, cu ceilalți membri ai Sfintei Treimi. Astăzi, Duhul Sfânt joacă un rol major în aplicarea mântuirii la nivel individual, fiind cel care aduce convingere necredinciosului și îl face să vadă adevărul evangheliei într-o lumină clară. Duhul Sfânt unește credinciosul cu Hristos și îl plasează în trupul lui Hristos, biserica.

Duhul Sfânt locuiește permanent în credincios, în timp ce copilul lui Dumnezeu poate păcătui și întrista Duhul, El nu îl va părăsi niciodată. Absența Duhului Sfânt este semnul celor neîntorși. Duhul Sfânt dăruiește atribute sau abilități spirituale pentru slujire fiecărui credincios. Deși restricția Sa asupra răului în lume va înceta odată cu a Doua Venire, El va continua să fie prezent pe pământ.

Rugăciune către Dumnezeu, Duhul Sfânt

Sărbătoarea Rusaliilor marchează momentul în care apostolii au înțeles că Duhul Sfânt este o persoană a Sfintei Treimi. Astfel, această rugăciune se citește mai ales de Ziua Cincizecimii, dar și oricând ai nevoie de îndrumare divină în viața ta. O altă rugăciune cu o însemnătate puternică este cea a Sfinților Mihail și Gavril.

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie”.

În Moldova și Transilvania, creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în timp ce în Muntenia și Oltenia se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat se poate citi o rugăciune către Dumnezeu, Duhul Sfânt pentru 8 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`