Prima pagină » Titlurile zilei » Rudele primarului din comuna Scânteia bagă mâna în bugetul localității. Încasări de peste 1,5 milioane de lei, din contractele încredințate fără licitație

Rudele primarului din comuna Scânteia bagă mâna în bugetul localității. Încasări de peste 1,5 milioane de lei, din contractele încredințate fără licitație

01 iul. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Titlurile zilei

Sara Ariana SRL este firma din Vaslui care este abonată la bugetul unei comune din Iași din anul 2020. Societatea a încheiat zeci de contracte cu Primăria Scânteia, acestea fiind încredințate direct, fără licitație

În comuna ieșeană Scânteia, primarul PNL, Mihai Darabană, oferă zeci de contracte, prin încredințare directă, unei firme de închirieri imobile. Sara Ariana SRL a primit peste 1,5 milioane de lei, fără TVA, doar din ofertele acceptate la procedurile de încredințare directă.

Sara Ariana SRL, firma din Vaslui care închiriază apartamente, abonată la bugetul comunei Scânteia din județul Iași

De patru ani de zile, societatea Sara Ariana SRL, administrată de Marian Ionel Postoi, a încheiat nu mai puțin de 30 de contracte, prin încredințare directă, cu Primăria Scânteia. Valoarea totală a acestora este de 1.549.544 de lei, fără TVA. Angajații din cadrul instituției au transmis reporterilor BZI faptul că firma a fost adusă în comună chiar de primarul Mihai Darabană (PNL), care este rudă cu administratorul societății. Mai mult decât atât, conform contractelor, societatea trebuia să execute anumite lucrări ce implică și folosirea utilajelor, precum tractoare și buldoexcavatoare, dar acestea au fost puse la dispoziție de primarul comunei, cu titlu gratuit.

„Firma din Vaslui, Sara Ariana SRL, are contracte cu primăria de patru ani de zile, el a adus-o în comună, în firmă este o verișoară de-a soției. Ei încheie contracte cu primarul doar pe achiziții directe, că acolo nu e nevoie de licitație. Problema cea mai mare este că ei (n.r. – firma Sara Ariana SRL) încheie contract cu primăria, dar primarul Mihai Darabană, ca să realizeze lucrările, le dă utilajele de la primărie gratuit, să-și facă treaba. În filmare se vede cum lucrează, alea sunt ale primăriei, nu ale firmei”, a spus unul dintre angajații Primăriei Scânteia.

Utilajele Primăriei Scânteia au lucrat inclusiv la școala din localitate.

„E de patru ani prin primărie firma asta. În societate este o rudă de-a primarului. Administratorul e de la Negrești, din Vaslui, firma a făcut mai multe lucrări în comună. La Școala Scânteia, a făcut terenul de sport, utilajele primăriei au lucrat pentru firmă, iar ei încasează banii”, a spus un alt angajat al Primăriei Scânteia.

Primarul din comuna Scânteia neagă orice formă de rudenie dintre el și patronul firmei din Vaslui

Contactat de reporterii BZI, Mihai Darabană a negat orice formă de rudenie cu patronul firmei Sara Ariana SRL. Acesta a susținut inclusiv faptul că nu a oferit societății, cu titlu gratuit, utilajele primăriei pentru a realiza lucrările contractate prin încredințare directă.

„Anul acesta, nu am niciun contract. Asta e cea mai mare prostie, nu are nicio treabă, soția mea nu are nicio treabă. Nu au lucrat ei (n.r. – Sara Ariana SRL) la terenul de la Școala «Axinte Uricani», nu dăm utilajele primăriei la firme. Cum să lucreze utilajele primăriei, că noi avem doar un tractor, o remorcă mică, astea sunt utilaje care se folosesc la platforma de gunoi”, a spus primarul PNL, Mihai Darabană.

Potrivit platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în anul 2023, Sara Ariana SRL a primit, prin încredințare directă, 7 contracte. Printre acestea se numără cele cu privire la lucrările de amenajare a parcului din satul Borosești, pentru suma de 253.029 de lei, fără TVA, lucrări de amenajare platforme cu pavele autoblocante, cu o valoare de 67.997 de lei, fără TVA, dar și amenajarea terenului de fotbal din satul Borosești, cu o valoare de 208.990 de lei, fără TVA. Totalul contractelor semnate între Primăria Scânteia și firma Sara Ariana SRL, în anul 2023, a fost în valoare de 760.465,52 lei, fără TVA. În 2022, societatea a primit, tot prin încredințare directă, fără organizarea unor licitații, 15 contracte cu o valoare totală de 488.789,19 lei, fără TVA. Printre acestea se numără și cel cu privire la amenajarea tribunelor la terenul de sport de la Școala „Axinte Uricanul”, unde au fost folosite utilajele primăriei și în urma căruia firma Sara Ariana SRL a încasat nu mai puțin de 13.612,04 lei, fără TVA. În anul 2021, societatea a încheiat 5 contracte cu Primăria Scânteia, cu o valoare totală de 220.270 de lei, fără TVA, iar în 2020 au fost încheiate 3 contracte cu o valoare totală de 80.020 de lei, fără TVA. În decursul anilor 2020-2023, Sara Ariana SRL a încasat din bugetul local al Primăriei Scânteia 1.549.544,71 lei, fără TVA.

Sara Ariana SRL are ca obiect de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”

Potrivit informațiilor publice, societatea Sara Ariana SRL, administrată de Marian Ionel Postoi, a fost înființată în anul 2007 și are ca obiect principal de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Firma are sediul în localitatea Negrești, județul Vaslui. În anul 2023, firma controlată de Marian Ionel Postoi a realizat o cifră de afaceri de 2.247.610 lei, un profit net de 434.786 de lei și datorii de 255.481 de lei. În 2022, societatea a realizat o cifră de afaceri de 1.291.965 de lei, un profit de 214.583 de lei și datorii de 506.121 de lei.

Menționăm faptul că Marian Ionel Postoi nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere referitor la situația contractelor primite prin încredințare directă, din comuna Scânteia, a relației de rudenie între acesta și primarul Mihai Darabană, dar și cu privire la folosirea utilajelor primăriei în cadrul lucrărilor pe care le-a executat în localitate.

Sara Ariana SRL este firma din Vaslui care este abonată la bugetul comunei Scânteia din județul Iași din anul 2020. Societatea a încheiat zeci de contracte cu administrația publică locală, acestea fiind încredințate direct, fără licitație

Comentarii
  • Puneti mana si munciti in primarie , nu mai umblati cu barfa. Sau dus aleerile, a ramas acelasi primar, nu va convine e fix treaba voastra. Treceti la munca, putorilor si lasati reclamatiile

  • Plătitor de taxe

    Alo, curtea de conturi,dna ul
    Dormiți??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *