Prima pagină » Titlurile zilei » Rudele morților din carnagiul de la Scânteia, blestemate după 13 ani de la cumplita tragedie! S-a ales praful de familiile victimelor

Rudele morților din carnagiul de la Scânteia, blestemate după 13 ani de la cumplita tragedie! S-a ales praful de familiile victimelor

03 mai 2022, 02:00, 3 ,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

S-au împlinit aproape 13 ani de la tragicul accident feroviar ce a avut loc în comuna Scânteia din Iași. Rudele victimelor decedate nu și-au revenit nici astăzi din șoc. Parcă un blestem fără sfârșit s-a abătut asupra lor. După moartea celor dragi, întreaga familie s-a destrămat

După aproape 13 ani, rudele victimelor din accidentul de la Scânteia încă își plâng morții! Timpul a trecut, însă trauma trăită atunci de către cei care și-au pierdut cele mai dragi persoane pare că nu are sfârșit. Chinul pentru aceste familii nu s-a terminat acolo.

În satul Bodești, din comuna Scânteia, lacrimile lui Emil Burangic nu au încetat să curgă după pierderea fiicei sale, Petrina Burangic. Aceasta avea doar 22 de ani și mergea către Iași să-și cumpere haine, doarece urma să se căsătorească în perioada în care s-a produs nenorocirea. Vecinii fetei povestesc faptul că acela care trebuia să-i fie soț și-a refăcut viața, a făcut doi copii, însă acum este divorțat și nu a reușit să-și găsească liniștea. Emil Burangic și-a pierdut recent și soția.

„Eu nu mi-am revenit nici în ziua de astăzi. Așa ceva nu se uită, mai ales pentru că, în urmă cu patru luni, s-a stins și jumătatea mea. Soția mea a murit tot din cauza a ceea ce a fost, de supărare, s-a stins câte puțin în fiecare zi. Am rămas singur și nu știu ce să mă fac. Cred că am nevoie de medic, de ceva, pentru că psihicul meu e distrus. Nu știu ce e de făcut, nu știu nici eu cât o mai duc, pentru că de o perioadă bună nu mai mănânc, nu beau apă. Mă iau cu munca și atât”, a declarat Emil Burangic, tatăl tinerei în vârstă de 22 de ani, moartă în tragicul accident.

Unul dintre băieții Mariei Petrache, decedată acum 13 ani în accidentul de la Scânteia, a murit recent în condiții asemănătoare

Cei cinci copii ai Mariei Petrache, din comuna Grajduri, care se afla în microbuzul morții, au avut un destin tragic, după moartea mamei lor. Unul dintre frați a ajuns după gratii, iar un altul a murit în luna octombrie 2021 în condiții tragice, exact ca mama sa. A fost găsit decedat pe raza comunei Grajduri, aproape de căruță. Vecinii acestora cred că asupra lor s-a abătut un blestem. Amintim că, în urmă cu aproape 13 ani, a mers la poștă pentru a ridica alocația copiilor și nu s-a mai întors.

„Jale mare a fost în familia Mariei! După ce a murit ea a început calvarul. Unul dintre băieți a intrat în pușcărie, iar altul a murit recent. Când stau acum și mă gândesc, mă întreb ce blesteme au avut familiile astea. A murit ea, familia s-a destrămat, copiii au luat-o pe căi greșite. În octombrie 2021, unul dintre fiii ei a murit într-un accident cumplit, exact ca ea, după ce tot acolo, cu câteva zile înainte, murise și unchiul lui. Nu ne explicăm cum se poate așa ceva. Nici până acum nu se știe cum a murit săracul copil. L-au găsit mort lângă căruță. Ceva a fost necurat la mijloc în familia asta”, a declarat o vecină din comuna Grajduri.

„Mare păcat! Nu mai e nimic de familiile astea”

Vecinii victimelor își fac griji pentru copiii care au rămas fără mamă, în urmă cu aproape 13 ani, deci au rămas ai nimănui. De cei doi minori de 2 și 6 ani, ai Ionelei Iacob, nu mai știe nimeni nimic, de când tatăl lor a ieșit din pușcărie și i-a luat de la bunică, după care a plecat din localitate. Nici Adelina, Andreea și Gabriela, frumoasele adolescente ale Simonei Casandroi, nu au fost de găsit în comună. Vecinii au povestit că acestea au ales să plece de acasă și să își refacă viața, deoarece nu se mai înțelegeau cu tatăl lor care are probleme cu alcoolul. În prezent, fetele au 25, 22 și 20 de ani.

„Nu a mai rămas nimic în urma lor după ce au murit! Parcă au fost toți blestemați, familiile lor nu au mai avut liniște. Totul s-a destrămat. Săraca Ionela Iacob avea 27 de ani când a murit și avea două fete mici, care au rămas în grija bunicii, pentru că soțul ei era în pușcărie. Nu a avut o viață ușoară, doar că nu mai știm nimic de ei, pentru că, după ce a ieșit el din închisoare, și-a luat copiii și a plecat de aici. Nu mai găsiți pe nimeni. Fetele Simonei Casandroi erau extraordinare, iar mama lor era totul pentru ele, deoarece tatăl încă de pe atunci avea mari probleme cu alcoolul. După ce s-a dus ea, aia mare a plecat s-a măritat, iar celelalte două mai mici s-au lăsat de școală și au plecat după băieți. Ele învățau foarte bine, erau niște copii tare cuminți. Mama lor a murit, tatăl e alcoolist, nu a mai avut cine să aibă grijă de ele și s-a destrămat tot. Mare păcat! Nu mai e nimic de familiile astea”, a povestit o vecină a celor două victime.

Lăcrămioara: „După ce a murit tata, mi-a murit soțul și cumnatul”

Nici în familia bătrânului Vasile Zaporojanu, care avea 68 ani când a decedat în cumplitul accident, lucrurile nu au mers mai bine după moartea acestuia. Familia a povestit despre el că era un bătrân care se ținea destul de tare. Era sănătos și muncea ca în prima tinerețe. Acesta a fost să-și ia pensia și nu s-a mai întors. Cu greu a depășit familia tragedia, mai ales copiii, care și-au pierdut tatăl. După decesul acestuia, în familia lui a urmat o perioadă și mai dificilă.

„Și tatăl meu a murit atunci. A fost un dezastru pentru toți, dar ne-am unit puterile, toate rudele victimelor și am fost foarte apropiați unii de alții, dar totul s-a destrămat. Foarte greu ne-a fost, mai ales că, după ce tatăl meu a murit, la câteva zile a murit și soțul meu, iar după a murit și cumnatul meu, soțul surorii mele. Tare greu ne-a fost, dar timpul a trecut. O cunoșteam foarte bine pe mama Petrinei Burangic, nu pot să cred că a murit și ea”, a spus Liliana, fiica lui Vasile Zaporojanu, victimă a accidentului de la Scânteia.

Aproape 13 ani de la cumplitul accident cu 14 morți de la Scânteia

Amintim că, pe data de 14 august 2009, un apel la numărul unic 112, în jurul orei 15:00, a zguduit tot Iașul. S-a anunțat în dispecerat faptul că la trecerea cu calea ferată din localitatea Scânteia a avut loc un grav accident rutier între un tren și un microbuz. La fața locului, au ajuns echipajele medicale și mai mulți polițiști care au anunțat că acolo este un adevărat carnagiu. Trenul Brașov-Iași a lovit în plin un microbuz de transport persoane în care se aflau 16 pasageri care mergeau spre municipiul Iași.

Accidentul a fost groaznic, poate cel mai dureros din ultimii ani care a avut loc în județ. Desfășurarea de forțe în localitatea Scânteia a fost una impresionantă, cu zeci de salvatori la fața locului, cu oameni care s-au mobilizat pentru a scoate victimele dintre fiarele contorsionate, pentru a-i salva pe cei care au reușit, printr-un miracol, să supraviețuiască. Până și salvatorii ajunși acolo au fost șocați de ceea ce au găsit. Familii întregi au avut de suferit de pe urma accidentului care a curmat 14 vieți. Locotenentul Diana Chirilă era dispecerul de serviciu de la 112, în momentul în care s-a petrecut accidentul, și a fost cea care a avut de coordonat situația.

„A fost greu și pentru cel care a dat aceste informații. Înainta de-a lungul căii ferate și începea să numere. Sincer, în mintea mea era gândul când se oprește din numărat. Ajunsese undeva la 6 victime aflate în exterior, adică ce putea să vadă”, a spus locotenentul ISU.

Au trecut deja aproape 13 ani de la tragicul accident de la Scânteia și rudele vitimelor care mai sunt în viață nu și-au revenit.

Comentarii
  • Si acum tot aglomerate merg microbuzele spre Grajduri si Scanteia. Ce face politia rutiera?

  • Izvoras traieste bine merci. Ionica Dumitriu patronul de firma isi vede de viata si face bani cu cupoane si transporta tot cite 35-40 de oameni in microbuze

  • Asa fac toti patronii nu numai asta. Dar ce facem cu omul ala saracu care nu mai bea apa si nu mai mananca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`