Prima pagină » Actualitate » Rubla rusească a atins cel mai inalt nivel din ultimii 2 ani! Uniunea Europeană impune sancțiuni Rusiei?

Rubla rusească a atins cel mai inalt nivel din ultimii 2 ani! Uniunea Europeană impune sancțiuni Rusiei?

05 mai 2022, 14:24,
în Actualitate

Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei, dar pare că eforturile sunt în zadar după ce rubla rusească a atins cel mai înalt nivel din ultimii 2 ani. În acest context ne putem întreba dacă Rusia suferă din cauza sancțiunilor.

Ultimul embargo dorit să fie impus Rusiei este interzicerea petrolului. Totuşi sunt țări precum Ungaria și Slovacia care au anunțat că nu pot lua parte la embargo.

Uniunea Europeană nu are impact asupra rublei rusești care a atins cel mai înalt nivel din ultimii ani

Așadar, Uniunea Europeană dar și SUA pare să fi luat sancțiunile degeaba împotriva Rusiei. Rubla rusească o duce extrem de bine şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. În timp ce UE a anunțat impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc, oficialii de la Moscova par să fie destul de liniştiţi. Tendinţa optimistă a rublei este în contrast puternic cu situaţia monedei de la începutul lunii martie, când aceasta a scăzut dramatic din cauza unei liste de sancţiuni ample impuse de SUA şi aliaţii săi.

Rubla a crescut în mod considerabil în raport cu dolarul american

Politica de la Kremlin pare să fi dat roade. De la începutul războiului, din momentul în care rubla s-a prăbușit, oficialii au luat mai multe măsuri de contracarare. În acest fel, au fost majorate ratele dobânzilor, au interzis vânzarea de acțiuni către străini dar au și impus plata gazelor naturale în ruble.  O altă măsură a fost în contextul în care au fost stabilite controale stricte, iar exportatorii care câștigau valută străină aveau obligația să convertească 80% din sumele câștigate în ruble:

„Eforturile Rusiei de a susţine rubla par să funcţioneze în ciuda sancţiunilor impuse de ţările occidentale care vizează tăierea accesului Kremlinului la resurse externe şi paralizarea capacităţii naţiunii de a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei”, a scris compania de brokeraj neozeelandeză BlackBull Markets într-o notă recent publicată.

Nici euro nu o duce foarte bine în raport cu rubla rusească

Totuşi există şi veşti rele pentru Rusia. Economia țării este pregătită să se contracte la valori din urmă cu 30 de ani, iar PIB-ul va înregistra o scădere de până la 10% în anul curent.

Embargoul impus de Uniunea Europeană Rusiei ar putea fi greu de suportat de către europeni

În schimb o analiză BBC arată faptul că, paradoxal, Rusia a câștigat mai mult pe termen scurt din exportul de petrol. Totul a fost cauzat de prețul barilului de petrol care s-a majorat de la începutul conflictului. Ba mai mult, Uniunea Europeană ar putea avea de suferit din cauza embargoului din Rusia. Este bine de menționat faptul că UE este dependentă de importurile din Federație, iar Germania ar putea fi lovită puternic în sectorul economic – în contextul în care toată industria ”motorului economic al Europei” se bazează pe gazele naturale de la Moscova. Oricum, într-un semnal de forță, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria.

Așadar, este ciudat modul în care sancțiunile impuse de Occident către Rusia par să lovească mai degrabă în… Occident. Pe lângă faptul că rubla rusească a crescut, iar sancțiunile impuse de Uniunea Europeană către Rusia nu funcționează, populația europeană obișnuită cu un confort sporit este nevoită să cumpere produse mai scumpe sau să se limiteze din mai multe privințe. De exemplu nemții au ajuns să plătească 6 euro pentru un litru de ulei de floarea soarelui, iar cantitățile de ulei sunt limitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`