Prima pagină » Sanatate » Rubeola – poze. Cum se manifestă boala copilăriei

Rubeola – poze. Cum se manifestă boala copilăriei

06 ian. 2025, 08:47,
în Sanatate

Rubeola, vizibilă în poze, este o boală cauzată de virusul rubeolic și care provoacă o erupție cutanată, febră ușoară și alte simptome. Este extrem de contagios de la persoană la persoană, iar femeile însărcinate pot transmite virusul fătului, cauzând pierderi de auz și vedere, defecte cardiace și alte afecțiuni grave. De asemenea, afecțiunea este prevenibilă prin vaccinare.

Este, de asemenea, numită rubeolă germană sau rubeolă de trei zile. Chiar dacă provoacă o erupție cutanată asemănătoare cu cea a rujeolei, această boală apare din cauza unui virus diferit.

Rubeola – poze, simptome și cauze

Simptomul proeminent pe care îl are rubeola, vizibil în poze, este o erupție cutanată care de obicei începe pe față și se răspândește pe restul corpului. În cazul copiilor mici, acesta este adesea primul semn. La cei mai mari și la adulți, poate apărea la câteva zile după ce încep celelalte simptome. Până la 50 la sută dintre oameni nu prezintă deloc semne, dar pot răspândi, în continuare, virusul altor persoane. Simptomele rubeolei includ erupție cutanată, febră ușoară, tuse, durere în gât, nas curgător, durere de cap, dureri articulare, stare generală de rău și ganglioni limfatici umflați.

Cauza acestei afecțiuni este virusul rubeolic. Virusurile sunt mici cochilii cu un cod genetic în interior ce folosesc „mașinăria” celulară de la oameni, animale sau plante pentru a face mai multe copii ale lor. Rubeola, vizibilă în poze, este contagioasă, astfel că se răspândește de la o persoană la alta atunci când tușești, strănuți sau atingi suprafețe infectate. Poți fi contagios fără a avea simptome, timp de aproximativ o săptămână înainte și o săptămână după apariția erupției cutanate. Boala poate fi transmisă și de la o femeie însărcinată la făt și este cea mai gravă în timpul sarcinii. Dacă ești însărcinată și faci rubeolă, mai ales în primul trimestru, copilul tău este expus unui risc ridicat de sindrom congenital de rubeolă. Totuși, este prevenibil, dacă te vaccinezi înainte de a rămâne însărcinată. Simptomele sindromului sunt prezente la naștere, iar printre acestea se numără pierderea vederii din cauza bolilor oculare, cum ar fi cataracta și glaucomul, pierderea auzului, defectele cardiace, diferențele neurologice, inclusiv creier subdezvoltat (microcefalie), inflamație cerebrală și diferențe de învățare și comportamentale. Acestora li se adaugă boala osoasă, numărul scăzut de celule sanguine (trombocitopenie, anemie), boala tiroidiană, ficat și splină mărite, diabet de tip.

Diagnostic și măsuri de tratament

Pentru a diagnostica rubeola, vizibilă în poze, un medic îți va efectua un examen fizic și va analiza erupția cutanată. În plus, este posibil să testeze sângele, urina, mucusul din nas sau gât în timp ce caută anticorpi pentru rubeolă, ceea ce ar arăta că fie ești bolnav în prezent, fie ai avut rubeolă înainte sau ești vaccinat. În acest sens, un specialist va folosi un bețișor cu vârf moale pentru a obține un eșantion și va trimite proba către un laborator pentru a fi testată. Dacă rezultatul este pozitiv, înseamnă că ești infectat. Dacă testul de sânge este pozitiv, înseamnă că ai anticorpi pentru rubeolă, adică proteine speciale care știu cum să identifice invadatori specifici, cum ar fi virusurile și bacteriile. Este probabil să fii imun la rubeolă, dacă ai anticorpi pentru aceasta. În alte cuvinte, sistemul imunitar știe cum să o distrugă înainte să vă îmbolnăviți.

Nu există un medicament specific pentru tratarea rubeolei, deoarece, de obicei, se vindecă de la sine, dar poți ameliora simptomele acasă cu medicamente eliberate fără prescripție. Un specialist îți poate recomanda cea mai bună modalitate de a trata simptomele și medic îți poate sugera să te izolezi de ceilalți pentru a reduce răspândirea virusului. La fel de important, înainte de a administra medicamente copilului pentru rubeolă, consultă un medic pediatru. Modalitățile de tratament pentru sindromul rubeolic congenital depind de severitatea acestuia. Unele afecțiuni sunt tratabile cu medicamente, vaccin sau intervenții chirurgicale, iar alte semne sunt permanente și este posibil doar să gestionezi afecțiunea pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Rujeola, vizibilă în poze, de obicei, este o boală ușoară ce dispare de la sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`