Viitoarea vicepreședintă a Comisiei Europene, luată în vizor! O anchetă dezvăluie că Roxana Mînzatu, fostă parlamentară și actuală candidată pentru un post în Comisia Europeană, a cumpărat în 2009 locuința în care locuia cu chirie, chiar cu o zi înainte de a fi numită subprefect al județului Brașov.
Este vorba despre o casă cu statut de monument istoric naționalizat, situată în centrul Brașovului, pe care Mînzatu a extins-o ulterior de la 56 la 131 de metri pătrați, fără aviz din partea Ministerului Culturii.
Roxana Mînzatu, viitoarea vicepreședintă a Comisiei Europene, și-a extins ilegal casa monument istoric
Achiziția, realizată prin legea 112 privind imobilele naționalizate, a avut un cost de doar 17.000 de euro. Politiciana a achitat un avans de 24.000 de lei și rate de 400 de lei lunar pe o perioadă de zece ani, plătite integral până în perioada în care ocupa funcția de deputat. După cumpărare, familia a dublat dimensiunea locuinței, extindere făcută fără autorizație de construcție și fără aprobări necesare pentru un imobil istoric. Ministerul Culturii a confirmat că nu există aviz pentru modificările realizate la această adresă.
În fața acuzațiilor, Mînzatu a declarat că extinderea a fost necesară pentru un minim confort:
„Am dublat casa pentru a crea un dormitor suplimentar pentru mama și unul pentru noi, plus un birou. Nu am mărit-o exagerat.”
Totuși, ea și soțul său susțin că, în urma declasificării imobilului, nu mai era nevoie de un aviz din partea Ministerului Culturii, însă refuză să prezinte documentul care ar confirma acest statut.
Pe lângă această achiziție controversată, presa a descoperit că Mînzatu deținea și o firmă nedeclarată, pe care a transferat-o ulterior pe numele soacrei. Aceasta nu a fost menționată în declarația de interese, iar detaliile au fost scoase la iveală de publicația europeană Politico, care analiza averile candidaților pentru posturi în Comisia Europeană.
Roxana Mînzatu urmează să fie audiată azi în Parlamentul României, iar săptămâna viitoare va trece printr-o audiere în Parlamentul European. Aceasta este o etapă-cheie înainte de a prelua funcția de comisar european, însă răspunsurile sale despre achiziția și extinderea imobilului, precum și despre afacerea nedeclarată, sunt de interes maxim în contextul acestei investigații, disponibile integral pe Snoop.ro.
Roxana Mînzatu, desemnată oficial vicepreședinte al Comisiei Europene
Roxana Mînzatu a fost desemnată oficial pe 17 septembrie 2024, de Ursula von der Leyen vicepreședinte al Comisiei Europene. Românca a primit portofoliul pentru Educație, Muncă și Drepturi Sociale.
„Sunt foarte fericită să desemnez rolul de vicepreședinte executiv pentru Oameni, pentru Abilități și Pregătire pentru Roxana Mînzatu. Ea va avea responsabilitățile pentru acest portofoliu pentru Educație, pentru Abilități și Drepturi Sociale. Ținând cont de stâlpii drepturilor sociale, ea se va concentra asupra acestor zone care sunt cruciale pentru a uni societatea noastră”, a spus Ursula von der Leyen.
După ce Roxana Mînzatu a fost desemnată vicepreședinte al Comisiei Europene, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție după ce Ursula von der Leyen a făcut anunțul.
„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de #vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro.
Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de #educație, cât și zona de politici sociale, dar și programele de #finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.
Astăzi eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei.
Astăzi România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin:
vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii – doamna Roxana Mînzatu,
vicepreședinte al Parlamentului European – domnul Victor Negrescu,
președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională – domnul Dragoș Benea.Aceste poziții importante ocupate de România, prin membri ai familiei social-democrate europene, reprezintă în mod evident o recunoaștere în premieră a rolului și importanței țării noastre la nivelul Uniunii Europene.
Toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecție extrem de dură: niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei”, a transmis Marcel Ciolacu.