Prima pagină » International » Rowena are o poveste parcă desprinsă din filme: A plecat din şatra de romi pentru a lucra la Google!
Rowena are o poveste parcă desprinsă din filme: A plecat din şatra de romi pentru a lucra la Google!

Rowena are o poveste parcă desprinsă din filme: A plecat din şatra de romi pentru a lucra la Google!

14 sept. 2023, 12:54,
în International

Rowena are o poveste parcă desprinsă din filme. Tânăra de etnie romă a plecat din şatra de romi pentru a lucra la Google, una dintre cele mai mari companii din lume. Rowena provine dintr-o familie de romi argintari din Baia Mare și cum locuiește la New York. Tânăra știe că fără multă muncă și dorință de a-și împlini visul nu ar fi ajuns unde este acum.

A plecat din şatra de romi pentru a lucra la Google!

Rowena Marin provine dintr-o familie de romi din Baia Mare, iar exemplele din familie au făcut-o să-și dorească să ajungă cât mai sus. Mama ei a terminat clasa a X-a, în timp ce tatăl său are facultate. Rowena a înțeles încă de mică ce înseamnă cartea și că nu poate ajunge cineva decât dacă va învăța foarte bine.

Tânăra a urmat școala generală și liceul în Baia Mare după care a decis să facă Academia de Studii Economice. A urmat un master la Madrid, cu o bursă educațională, după care s-a mutat în Spania.

„Am crescut înconjurată de cei din comunitatea mea de romi argintari. Pentru mine, lumea era comunitatea mea. Părinții mei au fost primii tineri cu studii superioare. Mama a terminat clasa a X-a, iar tata, facultatea. Majoritatea celor din generația lor aveau câteva clase; minimul legal sau minimul necesar pentru a avea un permis de conducere. Învățam de mici să gestionăm banii, pentru că, la bază, argintarii sunt comercianți, iar școala îi ajuta la număratul banilor”, povesteşte Rowana.

Venită în București, pentru sutdii, Rowana s-a căsătorit la vârsta de 21 de ani și prin multă muncă a reușit to ce și-a propus. Aceasta își amintește că vindea argint la tarabă, dar lucra și cu fratele ei la o firmă din consultanță, după ce întreaga familia se mutase la București.

Momentul care i-a schimbat viața

La vârsta de 25 de ani, Rowana a fost marcată de decesul băiatul unui văr primar de-al ei. Acel moment a făcut-o să se hotărască ce vrea să facă mai departe. Așa a decis să aplice pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională.

Masteratul de la Paris a ajutat-o să studieze în mai multe locuri din lume, ajungând în India, la Mumbai, sau la Beijing. În China a lucrat timp de doi ani într-un start up și a ajuns să aibă suficienți bani pentru e și pentru familia ei.

A urmat un job la Paris, iar când compania și-a închis porțile, a fost obligată să se întoarcă în România.

Convinsă că nu se poate realiza profesional dacă rămâne alături de soţul ei, a decis să divorțeze. A aplicat pentru un loc de muncă la IBM, a plecat în Irlanda şi s-a angajat la Google. Acolo l-a cunoscut şi pe cel care avea să-i devină soţ și cu care a pus bazele unei companii în SUA.

„În comunitatea mea cu siguranță sunt cupluri care se iubesc cu adevărat, dar e aproape imposibil să își permită să exploreze acea iubire, pentru că sunt foarte multe presiuni din partea celor două familii care se unesc, și/sau greutățile vieții nu le oferă ocazia. Cu Roger (n.r. – actualul ei soț) am pus pe picioare compania The School of Reinvention”, mai spune Rowena, tânăra care a plecat din şatra de romi pentru a lucra la Google.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *