Roșia este fruct sau legumă? Această enigmă nu este o noutate, având în vedere că este una dintre cele mai populare alimente și este consumată des de foarte mulți români. Cert este că aceasta nu se consumă precum un fruct normal, iar oamenii o folosesc în diferite combinații pentru a da un plus de savoare preparatului culinar.
Când vine vorba de a decide dacă roșia este fruct sau legumă, există o dezbatere intensă pe acest subiect. Aceasta este considerată fruct de comunitatea științifică, însă oamenii de rând se referă la ea ca la o legumă.
Roșia este fruct sau legumă?
Sunt multe persoane care nu știu să facă diferențe între fructe și legume, de aceea unii cred că roșiile sunt fructe, deoarece au gustul și textura dulce. Alții, în schimb, sunt de părere că roșiile sunt legume, pentru că sunt folosite în salate, supe și alte preparate culinare. La prima vedere, roșia este, fără doar și poate, o legumă, însă lucrurile stau cu totul diferit.
Dacă nu știați până acum, roșia este o plantă perenă și este apropiată din punct de vedre genetic cu vânăta, ardeiul sau cartoful. Poate ajunge până la 3 metri înălțime, iar frunzele roșii sunt lungi și cu margini serate.
De-a lungul timpului au existat numeroase discuții pe tema dacă roșia este legumă sau fruct. În anul 2001, Uniunea Europeană a decis în mod oficial că roșia este fruct, nu legumă. Acest lucru se datorează faptului că roșia are semințe, dar se și dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, exact ca fructele.
Din aceeași categorie fac parte și castraveții, dovlecelul sau vinete, care din punct de vedere botanic, sunt tot fructe.
Un botanist va spune întotdeauna că roșia este un fruct, datorită caracteristicilor fiziologice ale plantei. Drept urmare, tomatele sunt clasificate drept fructe deoarece conțin semințe și cresc din floarea plantei de tomate.
Pe de altă parte, un bucătar sau un nutriționist va clasifica roșia drept o legumă. Și asta datorită faptului că aceasta poate fi consumată în diverse preparate culinare sărate. Gustul roșiilor este similar cu cel al legumelor și nu cu cel al fructelor.
Curiozități despre acestea
Roșia este un aliment gustos pe care îl folosim mai ales în timpul verii, însă puțini știu detalii despre această tomată. În ceea ce privește curiozitățile interesante despre acestea, e important de știut că acestea au fost folosite pentru prima dată în secolul al 16-lea, pentru că erau considerate otrăvitoare, în special codițele și frunzele.
Sunt originare din zona Anzilor și au fost folosite pentru prima oară de azteci, acum consumându-se în tot felul de preparate, după cum sunt și spaghetele cu sos de roșii.
Roșiile nu se țin niciodată la rece, pentru că aerul rece le-ar putea altera texura, și mai mult de atât pot fi folosite în cosmetică, mai ales pentru tenul gras. Primele roșii erau mici și de culoare galbenă, iar cel mai mare producător de roșii din lume, urmat de SUA este China.
Ca un aspect interesant, în Spania este organizat un festival dedicat roșiilor, La Tomatina, unde participanții se bat cu roșii. În secolul XVII, roșiile erau considerate otrăvitoate, pentru că bogații care le mâncau mureau la scurt timp.
Acum că ai aflat dacă roșia este fruct sau legumă, trebuie să știi că există 10.000 de specii de roșii în întreaga lume.