Prima pagină » National » Romgaz își va delista GDR-urile de pe Bursa de Valori. Listările de la Londra au adus doar costuri suplimentare

Romgaz își va delista GDR-urile de pe Bursa de Valori. Listările de la Londra au adus doar costuri suplimentare

12 sept. 2024, 11:51,
în National

Ieri, 11 septembrie 2024, Adunarea Generală a Acționarilor producătorului și furnizorului de gaze Romgaz a aprobat în unanimitate delistarea certificatelor globale de depozit (GDR) de pe Bursa de Valori din Londra.

Mai multe companii, precum OMV Petrom, Romgaz și Electrica, s-au plâns că, odată ce au intrat pe Bursa de Valori din Londra, tot ce le-a adus au fost tranzacții aproape de zero și costuri suplimentare. Astfel, Romgaz a decis retragerea din lista GDR-urilor după un vot în Adunarea Generală a Acționarilor.

Romgaz a decis să se retragă de pe lista GDR-urilor de pe Bursa de Valori de la Londra

Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz, producător și furnizor important de gaze naturale, cu simbolul bursier SNG, a decis pe 11 septembrie delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) de pe Bursa de Valori din Londra. Hotărârea urmează anunțului făcut luna trecută la Bursa de Valori București (BVB). Delistarea implică certificatul global de depozit emis de The Bank of New York Mellon, care este în prezent listat pe segmentul standard al listei oficiale a Autorității de Conduită Financiară din Regatul Unit și tranzacționat pe piața principală a Bursei de Valori din Londra. Fiecare GDR reflectă o acțiune suport emisă de S.N.G.N. Romgaz, conform comunicării companiei de stat.

Totodată, în aceeași zi, acționarii au aprobat și o creștere de capital social la Depomureș SA, companie în care Romgaz deține o participație de 40%. Capitalul a fost majorat cu 45 milioane de lei, prin emiterea a 4,5 milioane de acțiuni noi, fiecare având o valoare nominală de 10 lei. Romgaz, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața gazelor naturale din România, a raportat un profit net de 1,8 miliarde de lei în primul semestru al anului 2024, în creștere cu 9% față de perioada similară din 2023. Cu toate acestea, cifra de afaceri a scăzut cu 20%, ajungând la 3,9 miliarde lei.

Majoritatea companiilor sunt nemulțumite de Bursa de la Londra

Listările duale de la Londra, foarte apreciate la momentul introducerii lor de către autorități și Fondul Proprietatea, nu au reușit să atragă lichiditatea și vizibilitatea dorite. De fapt, volumele tranzacționate la Londra pentru emitenți românești precum Romgaz au fost sub 0,4% din volumul tranzacționat la BVB. Această tendință nu se aplică însă tuturor companiilor. De exemplu, Kaspi.KZ din Kazahstan, cea mai mare companie din indicele Frontier Markets, a înregistrat volume semnificative atât pe piețele locale, cât și la Londra.

În 2013, Romgaz a fost listat de statul român atât la Londra, cât și la București, pe fondul percepției că piața locală nu avea dimensiunea necesară pentru a susține investiții semnificative. Cu toate acestea, doar o lună după listare, în iarna acelui an, volumul tranzacțiilor cu acțiuni Romgaz la București a depășit deja Londra. În prezent, lichiditatea la Londra pentru acțiunile Romgaz este estimată la doar 0,3% din cea de la București.

Creșterea succesului Bursei de Valori București este atribuită în mare parte eforturilor depuse în ultimii ani pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Accesul facilitat pentru investitori și lichiditatea sporită au contribuit la atragerea unui număr tot mai mare de investitori instituționali internaționali, crescând astfel relevanța pieței locale.

Mai multe companii, precum OMV Petrom, Romgaz și Electrica, s-au plâns că, odată ce au intrat pe Bursa de Valori din Londra, tot ce le-a adus au fost tranzacții aproape de zero și costuri suplimentare. Astfel, Romgaz a decis retragerea din lista GDR-urilor după un vot în Adunarea Generală a Acționarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *