Prima pagină » National » Romanul care se plimba cu vila-plutitoare in Delta Dunarii

Romanul care se plimba cu vila-plutitoare in Delta Dunarii

07 aug. 2011, 16:51,
Echipa BZI.ro în National
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:232849;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
Inginerul Adrian Dobre este artizanul „ciudateniei” aparute de curând pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe, nu departe de Tulcea, în Delta Dunarii. Bucurestean sadea, acesta s-a îndragostit iremediabil de Delta în urma cu aproape 20 de ani. A revenit an de an, apoi luna de luna, pentru ca acum sa vina saptamânal.
Pasionat de barci, de pescuitul în sistemul „catch&release” si de calatoriile prin labirintul de canale din mijlocul apelor, el a cautat o modalitate de a-si împlini un vis pe care multi pescari l-ar împartasi. Dupa zeci de nopti albe, sute de schite, planuri si calcule, în septembrie 2009, proiectul final era asternut pe hârtie. Sase luni mai târziu, dupa o investitie de aproape 60.000 de euro, cu 20.000 mai mult decât estimase, casa plutea la câtiva kilometri de Tulcea. Asta, în ciuda nenumaratelor autorizatii, aprobari, avize si dispute cu autoritatile nedumerite daca era vorba de o casa sau de o ambarcatiune.
Daca, în cazul pontoanelor clasice, flotoarele metalice necesita lucrari periodice de întretinere, fiind dificile din punct de vedere tehnic si, evident, costisitoare, inginerul nostru a propus o solutie inedita – construirea unui flotor din beton armat, segmentat în sase alveole dupa modelul clasic al navelor.
Multi au crezut ca este o excentricitate, mai ales ca betonul, în varianta clasica, este un material permeabil. Modificat însa cu ajutorul unor „adjuvanti”, betonul propus de Dobre s-a dovedit impermeabil 100%, în urma unor teste care au prevazut ca flotorul sa pluteasca timp de mai bine de doua saptamâni, perioada în care nu s-a observat nicio infiltratie de apa. 
Casa care a fost construita pe acest flotor revolutionar trebuia sa fie una cât mai usoara. De aceea, au fost folosite profile metalice zincate, panouri de tabla, spuma poliuretanica si tamplarie PVC. Rezultatul? O casa cu etaj, cu o dimesiune în plan de 6,90 m x 6,90 m, cu o capacitate de cazare pentru sapte persoane, cu doua dormitoare, grupuri sanitare la fiecare etaj, bucatarie, living, plus o terasa pe care se poate ajunge cu ajutorul unei scari retractabile.
Anul acesta, locuintei îi va fi atasat un ponton de lemn, cu spatii pentru recreere în aer liber si un loc în care barcile sa poata fi trase în siguranta. Casa are o independenta deplina când este vorba de necesarul de energie sau de apa menajera. Iluminatul este asigurat de lampi cu led-uri, extrem de economice, alimentate la un grup de baterii de 12 V care, la rândul lor, sunt încarcate de o turbina eoliana si de un grup de panouri fotovoltaice. Pentru siguranta, exista si un generator cu motor termic.
Apa calda menajera este asigurata din trei surse alternative: panou solar, centrala termica, instant, pe gaz. Încalzirea pe perioada mai rece se face cu calorifere alimentate de o centrala termica. Intr-un final, eco-casa a fost asimilata categoriei de ponton-dormitor, iar inginerul Dobre se gândeste sa puna bazele unei mici statiuni ecologice mobile în Delta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`