Prima pagină » National » Românii vor primi bani de la stat! Vezi dacă te afli printre beneficiari
Românii vor primi bani de la stat! Vezi dacă te afli printre beneficiari

Românii vor primi bani de la stat! Vezi dacă te afli printre beneficiari

23 iul. 2020, 12:02,
Bianca Rebegea, în National

Românii vor primi bani de la stat! Vezi dacă te afli printre beneficiari. Conform declarației Ministerului Mediului, se vor aloca câte 2.000 de lei pentru gospodăriile care sunt afectate frecvent de urși, dar și de alte animale sălbatice, care se află în căutare de hrană. Acești bani vor trebui folosiți pentru achiziționarea unor garduri electrice, care să țină la distanță eventualele pericole.

Mai multe județe vor beneficia de acești bani

În cursul zilei de ieri, ministrul Mediului a afirmat că acești bani vor fi utilizați pentru protecția față de daunele materiale și umane, pe care urșii le pot provoca în mai multe județe ale țării.

Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă 100% din cheltuielile pentru aceste sisteme, care includ generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc..

Programul se adresează județelor: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari.
Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Finanțare pe o perioadă îndelungată. Românii vor primi bani de la stat! Vezi dacă te afli printre beneficiari

Costel Alexe a arătat că acest program va fi oferit oamenilor pentru o perioadă mai mare de timp, poate chiar ani, cu scopul de a proteja gospodăriile de eventualele stricăciuni provocate de urși, dar și pentru siguranța cetățenilor.

„Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță.

Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe.

Din nefericire, lunile de vară au cuprins mai multe evenimente neplăcute legate de urși. Din cauza faptului că aceștia duc lipsă de hrană, coboară în stațiuni cu gândul de a primi mâncare de la turiști. Cu toate acestea, Ministrul Mediului a repetat în nenumărate rânduri că permisivitatea de care dau dovadă oamenii, poate aduce moartea acestor suflete nevinovate, care vor fi sacrificate, pentru protecția cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *