Prima pagină » National » Românii vor plăti facturi mai mari la gaze! De când intră în vigoare majorările
Românii vor plăti facturi mai mari la gaze! De când intră în vigoare majorările

Românii vor plăti facturi mai mari la gaze! De când intră în vigoare majorările

20 aug. 2024, 23:40,
în National

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a avertizat că, începând cu această lună, românii vor achita facturi mai mari la gaze din cauza creșterii tarifelor de distribuție.

„Începând din această lună, consumatorii de gaze vor plăti prețuri majorate, incluzând o creștere de 24,1% a tarifelor de distribuție, aprobată de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție a gazelor naturale din România”, a declarat Chisăliță.

Această majorare vine după alte creșteri anterioare stabilite de ANRE: 11% în 2022 și 52,2% în 2023, ceea ce a dus la dublarea tarifului de distribuție în doar trei ani.

Chisăliță a subliniat că această creștere a tarifelor este rezultatul „gratuităților” introduse prin Legea 155/2020, care a modificat vechea lege a energiei electrice și a gazelor.

„Românii nu au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție că atunci când politicienii oferă ceva gratuit, sfârșesc prin a plăti mai mult decât dacă acel lucru nu ar fi fost gratuit”, a explicat el.

Tratament discriminatoriu între consumatorii vechi și consumatorii noi

O analiză realizată în 2020 de Asociația Energia Inteligentă arăta că „racordarea gratuită” la rețeaua de gaze naturale prezintă dezavantaje majore și chiar riscuri. Costurile racordării noi consumatori la rețea vor fi socializate prin tariful de distribuție, încălcând principiul eficienței economice și generând premise pentru creșterea numărului de consumatori vulnerabili.

Chisăliță a atras atenția că racordarea gratuită la rețeaua de gaze nu este de fapt gratuită, deoarece costurile sunt redistribuite către toți consumatorii prin majorarea tarifelor. Mai mult, această politică ar putea duce la creșterea numărului de consumatori vulnerabili, deoarece mulți oameni ar putea solicita racordarea gratuită fără să aibă neapărat capacitatea de a consuma gaze în mod constant.

Un alt efect al acestei politici este tratamentul discriminatoriu între consumatorii vechi și cei noi. Consumatorii care au plătit pentru racordarea la rețea înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări ar putea ajunge să plătească indirect și pentru racordarea gratuită a noilor clienți.

Chisăliță a subliniat că operatorii de distribuție doar au aplicat legile și reglementările stabilite de stat, care au condus la redistribuirea costurilor între consumatori.

În final, Chisăliță a criticat conceptul de „racordare gratuită”, descriind-o drept un proiect destinat mai degrabă „băieților deștepți” care au construit haotic în zonele periurbane sau firmelor de casă care beneficiază de fonduri pentru proiectarea și execuția rețelelor de gaze, decât oamenilor obișnuiți din mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *