Prima pagină » Actualitate » Românii vor întâmpina noi scumpiri. Preţul la carne şi mezeluri ar putea să se dubleze

Românii vor întâmpina noi scumpiri. Preţul la carne şi mezeluri ar putea să se dubleze

22 iun. 2022, 14:26,
în Actualitate

Producătorii avertizează că preţul la carne și mezeluri s-ar putea mări din nou. Aceste noi scumpiri s-ar datora faptului că materia primă este mai scumpă, facturile sunt mai mari, combustibilii mai scump și ei, așa că prețul unora dintre produse s-a dublat deja.

mezeluri si preparate din carne

Problemă majoră și cu care se confruntă procesatorii de carne din țara noastră este lipsă acută a șoferilor angajați pe acest segment

Noi scumpiri la carne şi mezeluri

Sunt anunţate noi scumpiri la carne şi mezeluri. Aşadar, în scurt timp, este posibil ca până și parizerul sau crevurştii să ajungă un lux. Prețurile în creștere se observă deja la vită, pui și curcani.

Deşi acestea s-au dublat în ultima perioadă, acum valoarea tipului de cărnuri amintite pentru procesare a crescut până la 6 euro pe kilogram. Aşadar, pentru un produs final, cum ar fi, spre exemplu, rulada de vită, valoarea a crescut la raft și cu 92%.

Sunt și alte motive pentru care prețurile finale ale preparatelor din carne au ajuns să crească masiv în ultima perioadă. Problemă majoră și cu care se confruntă procesatorii de carne din țara noastră este lipsă acută a șoferilor angajați pe acest segment. În acest sens, costul produsului final a crescut și din cauza majorării prețului carburanților, mai ales că la noi în țară și materia primă vine în general din importuri.

„România importă foarte multe materii prime, foarte multe componente în toate procesele de producție și nu doar mezeluri. Și cu siguranță această scumpire a transportului masivă se răsfrânge și în partea de post a produsului. Vorbim despre transport pe toate căile, și naval, și terestru. Scumpirile sunt cu 2 cifre”, a spus Radu Timiş Jr, directorul unei companii de mezeluri.

Lucrurile care au condus la această criză în lanţul de alimentare, sunt reprezentate de congestionarea portului din Constanța, precum și cozile enorme de la intrarea în țară prin toate vămile.

În acest moment, aprovizionarea lanțului alimentar este întreruptă pentru tot ce înseamnă produse pe care România le importă: produse preparate din legume și fructe, precum bulionul, dar și paşte făinoase, materii prime pentru mezeluri, dar și lapte și ouă.

Cu toate acestea, la toate minusurile amintite mai sus se adaugă un alt aspect negativ în cazul producătorilor de produse din carne. Aşadar, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, producția internă de carne de porc asigură sub 35% din consum din cauza pestei porcine africane.

mezeluri si preparate din carne

Prețurile în creștere se observă deja la vită, pui și curcani

Mezelurile, printre cele mai toxice alimente de pe masa românilor

Într-un context asemănător, amintim că specialiştii au precizat că mezelurile sunt printre cele mai toxice alimente pentru oameni și animalele de companie. Totul se datorează fapului că pentru a avea gust, în mezeluri este adăugat glutamatul de sodiu, acesta având capacitatea de a stimula creierul să perceapă gustul de sute de ori mai intens. Chiar și în acest caz, spre deosebire de oameni, animăluţele nu se lasă păcălite.

„Alimentația animalelor, dacă este o mâncare de bună calitate, este făcută proporțional încât să aibă și protene și vitamine și minerale. Nu consumă anumite alimente trebuie să le placă gustul și și mirosul.”, a declarat Graure Iulia, medic veterinar.

În comparație cu propriul lor coș de cumpărături, românii aleg mâncarea animalelor de companie cu mai multă grijă. Deși cunosc riscurile la care se expun, obiceiul prost al românilor de a cumpăra mezeluri dezosate crește îngrijorător de la an la an, ajungând ca 7 din 10 persoane să consume cel puțin o dată pe săptămână, datorită gustului plăcut, spun aceștia.

Așadar, apariția noilor scumpiri la carne şi mezeluri nu îi va împiedica pe români din a achiziționa acestor produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 noiembrie 2024
02 noiembrie 2024