Românii vor fi controlați de la 1 iulie 2024 de către reprezentanții ANAF. Inspectorii se vor concentra asupra unui anumit tip de magazine. Vor fi controlați și cei care comercializează mâncare.
Reprezentanții ANAF au în plan să includă pe lista produselor și bunurilor cu un risc crescut de evaziune fiscală, activități precum comerțul cu haine second-hand sau cu alimente. Modificările sunt programate să intre în vigoare începând cu semestrul al doilea al anului, adică începând cu 1 iulie.
Românii vor fi controlați de la 1 iulie!
Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor să extindă considerabil lista de produse cu risc fiscal pentru care transportul este supravegheat prin intermediul sistemului e-Transport.
Pentru a reduce evaziunea fiscală, ANAF își propune să monitorizeze și noile categorii de produse. Va face acest lucru prin intermediul sistemului e-Transport.
Această nouă listă de produse se adaugă la cele deja monitorizate încă de la începutul anului. Intrarea în vigoare a acestora este propusă pentru data de 1 iulie 2024. Se va permite astfel mediului de afaceri să se conformeze la noile cerințe în timp util.
Conform Proiectului de Ordin al ANAF, pe lista nou adăugată a bunurilor cu risc fiscal ridicat în transportul rutier se află:
- carne și organe comestibile;
- pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice;
- lapte și produse lactate; ouă de păsări; miere naturală; produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte;
- tutun și înlocuitori de tutun prelucrați; produse care conțin sau nu nicotină destinate inhalării fără ardere; alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei în corpul uman;
- combustibili minerali, uleiuri minerale și alte produse rezultate.
Coafezele, somate să își plătească impozitele
Agenția Națională de Administrare Fiscală a inițiat, începând cu luna martie, un program de conformare la nivel național pentru veniturile obținute de persoanele fizice care activează în industria înfrumusețării și a îngrijirii corporale.
Această acțiune reprezintă o continuare a eforturilor începute în 2022 de către Fisc pentru a sprijini contribuabilii din acest domeniu în îndeplinirea obligațiilor fiscale, inclusiv înregistrarea, declararea și plata impozitelor.
Scopul programului de conformare este de a crește gradul de conștientizare al contribuabililor. E vorba cei care realizează sau urmează să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală. ANAF subliniază că o informare adecvată va contribui la o mai bună înțelegere a obligațiilor fiscale asociate cu astfel de venituri. De asemenea, va reduce riscul de sancțiuni sau amenzi în cazul unor controale sau inspecții fiscale.
„Grupurile ţintă ale acestui program de conformare sunt, pe de-o parte, persoane fizice care obţin venituri din acest gen de activităţi (PFA, ÎI, ÎF, persoane care au absolvit cursurile unor şcoli de profil, alte persoane fizice identificate din surse deschise) şi, pe de altă parte, angajatori care activează în domeniu, furnizori de formare profesională etc”, se arată în comunicatul ANAF.
Ca şi în anii trecuţi, ANAF va publica materiale informative privind impozitarea veniturilor realizate de persoanele fizice din prestarea de servicii în industria de înfrumuseţare şi va organiza seminarii web cu tema „Completarea şi depunerea Declaraţiei Unice (Formular 212)”.
Pentru a beneficia de asistenţă în domeniul fiscal şi pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale corect şi la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Astfel, românii vor fi controlați de la 1 iulie 2024 de către reprezentanții ANAF.
Tot de păduchii de rând se vor lua pe când tartorii cei mari își vor freca mâinile și își vor administra în continuare liniștiți averile făcute pe spinarea celorlalți