Prima pagină » Actualitate » Românii vor avea un nou CNP! Va fi folosit pentru a face cumpărături
Românii vor avea un nou CNP! Va fi folosit pentru a face cumpărături

Românii vor avea un nou CNP! Va fi folosit pentru a face cumpărături

11 iul. 2024, 10:15, 1 ,
în Actualitate

O nouă inițiativă guvernamentală vizează combaterea evaziunii fiscale și recompensarea cumpărătorilor care cer bon fiscal. Conform unor surse din Ministerul Finanțelor, un scenariu la care se lucrează este ca toți românii să primească câte un cod de identificare fiscală.

Practic, este ca un al doilea CNP, dar va putea fi folosit pentru a face cumpărături în vederea completării datelor din factură.

„Se dorește să ai posibilitatea să ceri comerciantului să îți treacă acel cod pe bon sau factură. Din datele obținute ți se va calcula ce credit fiscal ai la finalul unui an”, au spus sursele.

Credit fiscal prin e-Factura B2C

Guvernul Ciolacu propune, în premieră, introducerea unui credit fiscal pentru persoanele fizice prin sistemul e-Factura B2C. Această măsură are ca scop atât combaterea evaziunii fiscale, cât și stimularea cumpărătorilor să ceară bon fiscal.

Prin această măsură, cumpărătorii vor putea acumula un procent din valoarea cumpărăturilor lor, procent ce va putea fi folosit ulterior pentru rambursarea sau compensarea taxelor și impozitelor.

Fiecare cumpărător va primi un cod de identificare fiscală

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că fiecare cumpărător va primi un cod de identificare fiscală, care va permite monitorizarea și acumularea valorii creditului fiscal din toate achizițiile. Acest cod va funcționa similar unui al doilea CNP și va fi folosit pentru a asigura transparența în contabilizarea cheltuielilor, mai ales în zonele cu risc ridicat de evaziune fiscală.

„Conceptul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător. Astfel, prin Declarația unică inteligentă, bonurile din zonele cu evaziune sunt contabilizate, iar un procent din valoarea acestor cheltuieli va deveni credit fiscal”, a declarat Marcel Boloș.

Pentru a respecta normele GDPR, codul de identificare fiscală va fi înscris pe bonurile de cumpărături sau facturi, permițând astfel cumularea creditului fiscal.

Procentajul creditului fiscal va varia între 1-3%

Procentul acordat sub formă de credit fiscal va varia între 1 și 3%. Cumpărătorii vor trebui doar să solicite bonul fiscal, acțiunea fiind opțională. Implementarea creditului fiscal va fi analizată în detaliu pentru a asigura eficiența și securitatea măsurii.

„Procentajul va fi de 1-3%. Cumpărătorul trebuie doar să solicite bonul fiscal, această acțiune fiind opțională. Este un model în studiu”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Pentru simplificarea procesului, una dintre variantele analizate este alocarea codurilor de identificare fiscală prin intermediul telefonului.

Măsura este planificată să fie adoptată începând cu 1 ianuarie 2026, cu scopul principal de a stimula financiar cumpărătorii și de a reduce evaziunea fiscală prin creșterea solicitărilor de bonuri și facturi.

Comentarii
  • E acel numar fara de care nu se va putea cumpara sau vinde nimic, asa cum scrie la Apocalipsa ! Bolos e Antihristul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *