Prima pagină » Actualitate » Românii vor avea mai multe zile libere după Crăciun și Revelion. De ce vor sta acasă

Românii vor avea mai multe zile libere după Crăciun și Revelion. De ce vor sta acasă

20 nov. 2022, 21:00,
BZI.ro, în Actualitate

Românii se bucură de zile libere în timpul sărbătorilor de iarnă, însă anul acesta Crăciunul și Revelionul vor pica deja în zilele de weekend, astfel că angajații vor primi două zile libere, conform unui proiect de lege.

Mai multe zile libere pentru români după Crăciun și Revelion
Anul acesta, Crăciunul va pica duminică, însă cea de-a doua zi de sărbătoare va fi într-o zi de luni, astfel că angajații vor avea liber în această zi, iar românii vor beneficia de două zile de pauză pentru Crăciun, asta ce înseamnă că cei mai mulți vor avea parte de un weekend prelungit în care se vor bucura să petreacă timpul în compania familiei, dar și a celor dragi.

De ce alte minivacanțe vor avea parte români în anul 2023

În anul 2023, românii vor avea parte de minivacațe, pe 21-24 ianuarie (de Ziua Unirii Principatelor Române), de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile, 1-5 iunie (de Ziua Copilului și Rusalii), de joi până luni inclusiv, 5 zile și12-15 august (de Sfânta Maria Mare), de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile.

”Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.

”Parlamentarii au dat ca exemplu situații în care zilele libere pică în weekend, iar salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.

Zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, se mai spune în proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *