Pe măsură ce comerțul cu amănuntul devine principala piață de desfacere a peștelui și fructelor de mare, cererea de conserve de pește este în continuă creștere. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de peștele conservabil, consumatorii ar trebui să se gândească de două ori la ce cutie să deschidă.
La ce detaliu de pe etichetă trebuie să fie românii mai atenți.
Ce conțin de fapt conservele de pește vândute în supermarketuri
Conservele de pește reprezintă o opțiune rapidă de prânz sau cină, pentru care optează mulți dintre cei cărora le este foarte, dar sunt pe fugă. Cu toate acestea, nu sunt prea recomandate. O parte din ele conțin aditivi care nu au efecte negative, însă există și anumite substanțe care pot cauza probleme.
Potrivit studiilor, de regulă, în conservele de pește se regăsesc doi dintre cei mai cunoscuți aditivi, care pot agrava unele afețiuni, precum astmul ori leucemia. Desigur, copiii sunt cei mai vulnerabili în acest caz, fiind favorizată hiperactivitatea.
Unul dintre cei mai des folosiți aditivi este E129, substanță cunoscută drept roșu Allura Ac. Aceasta stârnit numeroase controverse în industria alimentară, după ce o parte din țări au interzis folosirea în alimente sau băuturi. Pe de altă parte, există și state care încă nu au luat o decizie în cazul ei.
Vorbim aici despre Danemarca, Franța, Elveția și Suedia, țări care au decis să nu îl mai agreeze, în timp ce în SUA și în UE este în continuare permis, în ciuda faptului că s-a constatat că există efecte negative. Substanța poate fi găsită în mai multe produse, cum ar fi conservele, prăjiturile, laptele, brânza ori condimente, scrie impact.ro.