Prima pagină » Actualitate » Românii ținuți pe aeroportul din Mexic au fost eliberați: „A fost o experiență îngrozitoare, umilitoare!“ – VIDEO

Românii ținuți pe aeroportul din Mexic au fost eliberați: „A fost o experiență îngrozitoare, umilitoare!“ – VIDEO

04 feb. 2021, 10:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Zecile de români ținuți pe Aeroportul mexican din Cancun au fost eliberați joi, 4 februarie. Decizia a fost luată, după cum declară unul dintre românii ținuți captive pe aeroport, după intervenția ministrului Bogdan Aurescu.

„Astăzi am fost eliberați, după o decizie a unei Instanțe locale (din ce am înțeles de la românii stabiliți in Cancun), dar și la presiunile și negocierile duse de autoritățile române prin MAE și cu sprijinul domnului consul Ionuț Vâlcu. Însă cel mai mare impact in acesta situație “ciudată”, ați fost voi și pentru asta vă mulțumesc din suflet, atât eu cât și sutele de români care au trecut prin aceasta experiență traumatizantă”, a precizat Gabriel Hoț, unul dintre românii ținuți pe aeroportul din Cancun. Acesta se afla pe aeroport din 2 februarie.

Românii ținuți pe aeroportul din Mexic, eliberați de autorități

Românilor li s-au dat două posibilități pentru a părăsi Mexicul. Puteau să aștepte în arest până vine o aeronavă Lufthansa care să-i aducă în țară sau meargă la un hotel până vineri sau sâmbătă și să revină atunci.

„Una de a rămâne în continuare în arest și a pleca spre România, însă minimum 24 de ore trebuia să așteptăm până când o aeronavă Lufthansa ateriza în Cancun. Cel mai probabil puteam să plecăm cu cursa de vineri sau sâmbătă, având în vedere că prioritatea la îmbarcare o au familiile cu copii, bătrânii și bolnavii cronici. Am ales să rămânem în Mexic, am venit la hotel, îmi doresc un duș și să dorm într-un pat. A fost o experiență îngrozitoare, umilitoare”, a menționat Gabriel Hoț.

După ce inițial au întors 102 români în țară, autoritățile de pe aeroportul din Cancun au blocat pe aeroport alți 150. Sunt români care se aflau de aproximativ 48 de ore captivi pe aeroport, fără acte sau telefoane. Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat, miercuri, că a intervenit pentru ca aceștia să primească măcar hrană și apă.

Românii, ținuți câteva zile pe aeroport

Zeci de români au fost blocați pe aeroportul mexican din Cancun timp de câteva zile zile, după ce autoritățile le-au luat actele și telefoanele.

„85 de români am fost întâmpinați de oamenii de securitate, care ne-au îndreptat spre o poartă, s-au uitat puțin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile să le predăm, ne-au băgat în două camere toți înghesuiți”, a povestit unul dintre bărbații „sechestrați“ în Mexic.

Un alt pasager susține că după ce li s-au verificat actele li s-a transmis că nu pot intra în Mexic.

„Ne-au spus că asta este procedura, să ne oprească pașapoartele și telefoanele până când se lămuresc treburile, să ne verifice CIA și FBI, să vadă dacă putem intra în Mexic. După două ore ne-au verificat aceste două agenții și nu am fost potriviți niciunul pentru Mexic”, a menționat un alt pasager.

„Suntem sechestrați în aeroportul din Cancun, alături de 84 de romani …de 24 de ore.Vă rog sunați autoritățile. scriu acest post din geanta de mâna. Urgenttttt nu avem acces la telefoane, Pașapoarte și carduri ajutor. Nu am primit apa și nici mâncare. Autoritățile mexicane ne brusceaza, suntem ținuți cu închiși și mergem la toaleta însoțiți.Guvernul Mexican a Arestat practic toții romanii ajunși la control Pașapoarte, telefon confiscat și fără dreptul de a suna la ambasadă. Urmează să fim deportați cu primul zbor, peste 15 ore”, a menționat un alt pasager.

„Evitați călătoriile în Mexic!“

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a făcut un apel la români să evite călătoriile în Mexic.

„Faptul că un stat suveran decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie și nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare în astfel de decizii. Trebuie să fie eliminate situațiile ofensatoare, cetățenii români trebuie tratați cu respect. Apelul MAE este ca pentru moment să se evite călătoriile în Mexic”, a atras atenția Bogdan Aurescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *