Prima pagină » National » Românii sunt nemulțumiți de Sistemul de Garanție – Returnare. Cei 50 de bani în plus la fiecare sticlă nu ajung la cumpărători

Românii sunt nemulțumiți de Sistemul de Garanție – Returnare. Cei 50 de bani în plus la fiecare sticlă nu ajung la cumpărători

08 mart. 2024, 12:06,
în National

Românii sunt nemulțumiți de Sistemul de Garanție – Returnare. Doar câteva magazine colectează ambalajele și returnează banii clienților. În cele mai multe situații, cei 50 de bani în plus la fiecare sticlă nu ajung la cumpărători.

Românii sunt nemulțumiți de Sistemul de Garanție – Returnare

Sistemul de garanție-returnare a fost lansat de anul trecut, dar acesta încă nu funcționează peste tot. Doar 3 din 10 magazine colectează ambalajele și returnează clienților garanția de 50 de bani. Românii plătesc 50 de bani în plus pentru orice băutură de până în 3 litri, ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu. Banii îi pot primi înapoi dacă returnează ambalajele la magazin.

Chiar dacă nu există aparate de colectare, și buticurile au obligația să primească ambalajele și să ofere clienților garanția de 50 de bani. Asociația micilor comercianți spune că birocrația care se află în spatele programului îi împiedică pe vânzători să aplice sistemul, ceea ce declanșează nemulțumirea românilor.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat: ,,Profund incorect sa îi ceri garanția persoanei cand îi vinzi băutura, și cand persoana vine la magazin, să îi refuzi returnarea granției. Este ilegal. Garda de Mediu urmează să verifice dacă comercianții își vor respecta obligația legală. Asta înseamnă un proiect bun de ţară, un proiect care creşte de la o lună la alta. Un proiect pentru un viitor nesufocat de gunoaie şi pentru un viitor în care mediul de afaceri va avea cu siguranţă foarte multe oportunităţi. (…)

Ceea ce sper eu să se întâmple este să ne asigurăm că toţi comercianţii au înţeles foarte bine ce au de făcut. Eu nu sunt adeptul amenzilor, nu sunt adeptul sancţiunilor. Cred că prima sancţiune ar trebui să fie întotdeauna avertismentul, dar atunci când fapta devine repetitivă, bineînţeles că autorităţile statului român pot aplica şi sancţiuni contravenţionale.”, a explicat Mircea Fechet.

De ce nu funcționează programul de reciclat

Românii se plâng de faptul că ambalajele sunt greu de returnat. Românii dau 50 de bani în plus la fiecare sticlă, dar nu știu dacă îi mai recuperează vreodată. Sistemul de Garanție – Returnare nu funcționează peste tot și nu toate magazinele colectează ambalajele și returnează clienților garanția de 50 de bani.

Mircea Fechet a mai spus că Sistemul Garanţie-Returnare SGR este un proiect bun, care se dezvoltă de la o lună la alta, după cum o dovedesc rezultatele.

La iniţiativa Administraţiei Fondului de Mediu, operatorii economici pot primi finanţare de până la 8,4 milioane de euro pentru construirea fabricilor de procesare şi de repunere în circuit a deşeurilor colectate.

SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii ar trebui să plătească o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată în ambalaje între 100 ml şi 3 litri (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Sistemul Garanţie-Returnare funcţionează de trei luni în România. RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *